Ova krem juha može se pripremiti i od pečene tikve. Okus takve juhe još je bogatiji i puniji, ali priprema nešto duže traje. Ako se odlučite na takvu varijantu, onda tikvu operite, narežite na šnite i pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200C.
Pripremite:
1 srednje veliku Hokkaido tikvu (oko 600g)
1 veću glavicu luka
2 manje glavice luka šalote (ili dodajte još jednu glavicu crvenog)
komadić đumbira veličine 2cm
6dl kokošjeg temeljca ili vode
sol
Hokkaido tikvu dobro operite, raspolovite i odstranite koštice. Ne morate je guliti, već koru odstranite samo ako je oštećena. Narežite na kocke. Stavite u lonac, na malo maslinovog ulja pa dodajte očišćen i grubo narezan luk i nasjeckani đumbir. Promiješajte, podlijte vodom ili temeljcem i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša - petnaestak minuta.
Usitnite štapnim mikserom i po potrebi razrijedite s malo vode. Ako želite, umjesto vode dodajte malo mlijeka ili vrhnja za kuhanje. Posolite. Posipajte kockicama prepečenog kruha, bučinim sjemenkama ili pokapajte s malo bučinog ulja.
Objavljeno 30.09.2015.