Halva od mrkve nije baš uobičajen desert za naše podneblje, no na području Punjaba u Indiji se često priprema. Osim od mrkve kuhaju je i od cikle, a umjesto mlijeka ponekad koriste gusto, kondenzirano mlijeko. Ja sam upotrijebila bademovo i kokosov šećer, umjesto običnog, bijelog.
Pripremite:
- pola kilograma mrkve
- 2 šalice kravljeg ili bademovog mlijeka
- pola šalice smeđeg ili kokosovog šećera
- 3 žlice gheeja ili maslaca
- pola šalice orašastih plodova - indijski oraščići, bademi
- 2 žlice grožđica
- pola žličice sjemenki kardamoma
Mrkvu ogulite i naribajte na sitan ribež. Ako volite krupnije komadiće i rastresitiju halvu, onda ribajte mrkvu na krupni ribež, a možete je usitniti i u multipraktiku.
U posudi ili tavi debljeg dna zagrijte 1 žlicu gheeja ili maslaca. Dodajte naribanu mrkvu i fino samljeveni kardamom. Pirjajte 5 minuta. Dodajte šećer i nastavite pirjati nekoliko minuta, uz konstantno miješanje. Dodajte mlijeko. Ostavite na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, da halva ne zagori.
Kad nakon otprilike pola sata skoro svo mlijeko ispari i mrkva omekša, dodajte grožđice, orašaste plodove i ostatak gheeja ili maslaca. Miješajte 10ak minuta i zatim rasporedite u posudice. Halvu možete izliti i u namašćenu tepsiju pa je kasnije rezati na kockice. Ukrasite je orašastim plodovima i poslužite je toplu ili hladnu, samu ili uz sladoled.
Objavljeno 26.02.2016.