Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Spoznajte pravila zdravog života

"Napredovanje tehnologije i porast životnog standarda nije donio zdravlje i mir, već bolest i probleme. Od sada čovjek mora živjeti svjesno i mora biti selektivan"

Među uzročnicima mirnog toka u poslovnom životu ljudi, njihovim vjerskim obredima i privatnom životu je njihovo zdravlje. Zdrav čovjek lakše izvršava dužnosti, svejedno bile one vjerske ili one koje se odnose na vlastitu egzistenciju, i biva sretniji zbog toga.

Pravila zdravog života možemo sistematizovati na slijedeći način:

1. Potrebno je koristiti majčino mlijeko! Djecu u njihovih prvih šest mjeseci treba hraniti samo majčinim mlijekom. Mnogo je potrebno i korisno hraniti novorođenče majčinim mlijekom, koje je neuporedivo sa bilo kojom drugom hranom u ishrani djece do šestog mjeseca, a do dvije godine- zajedno sa ostalim dodatnim prehrambenim namirnicama. Majčino mlijeko zaustavlja pojavu mnogih bolesti kod djece. Pomaže mu da bude čvršće, zdravije i otpornije. Djeca koja se hrane majčinim mlijekom nisu malokrvna i  bivaju inteligentnija.

2.  Dijete treba da živi u porodičnoj sredini.Porodica je institucija koja postoji od početka čovječanstva i računa se temeljom svakog društva. Kao prvo, nastavak generacija članovima porodice daje topli ambijent i čuva ih. Zbog toga, nalaziti se u izbalansiranoj porodici je protuotrov nevoljama.

3. Treba biti pokretan. Naše tijelo posjeduje takvu strukturu da osjeća potrebu za vježbanjem radi živahnosti. Regularne vježbe uvjet su za našu tjelesnu građu. Šetnja, trčanje, izlaženje uz stepenice, plivanje, vožnja biciklom,... su najljepše vježbe. Međutim neophodno ih je stalno izvršpavati. Ako ih budemo izvršavali, ne trebamo se preopterećivati i trebamo izbjegavati pretjeran umor.

Smanjenjem fizičke aktivnosti pojavio se veliki broj bolesti, kao što su srčane bolesti i bolesti krvih sudova, gojaznost, visok pritisak, psihostomatska oboljenja, česti bolovi glave, nervoza, grčevi...

4. Treba se čuvati od gojaznosti. Rezultat pretjeranog sakupljanja loja u tijelu je povećanje težine ili ugojenost. (Naravno težina se može povećati i zdravim putem (mišići)). U razvijenim zemljama gojaznost je jedan od najvećih zdravstvenih problema. Gojaznost, sa aspekta zdravlja čovjeka povlaći velike opasnosti.

Savjet kojeg bi se trebali svi pridržavati je:"Ne sjedajte za stol dok ne ogladnite, a ustajte od stola prije nego se najedete!"

5. Uravnotežena prehrana i dovoljna ishrana. Doručak u ranim jutarnjim satima je koristan.Ne treba večerati neposredno pred spavanje nego 3-4 sata ranije da bi se hrana mogla probaviti. Prehrambeni proizvodi ne trebaju biti tipizirani nego raznoliki. Dakle treba se hraniti svim vrstama prehrambenih proizvoda koje nam je poklonio i  dozvolio naš Gospodar. Neophodno ih je upotrebljavati u umjerenim količinama.

6. U ishrani treba davati prednost prirodnoj hrani. Umjesto vještačkog šećera treba težiti medu, umjesto slatkiša voću. Umjesto margarina treba izabrati maslinovo ulje.....Treba dati prednost hrani koja je prirodna i bez primjesa nad rafiniranim proizvodima.

7. Treba dovoljno i uravnoteženo spavati. Spavati, jesti, piti i disati su fiziološke potrebe, njima se postiže ravnoteža između čovjekovog tijela i duha, one uređuju nervni sitem, odmaraju tijelo, udaljuju nas od dnevnih problema. Ujutro shvaćamo da nam je moć shvaćanja bistrija i da smo bolje nego ikada. (Osim ako ste bolesni :)

Kao što je štetno kratko spavati, tako je štetno i dugo spavati. Također oni koji ustaju prije sunčevih zraka su aktivniji i živahniji. (Najbolje je leći u krevet ranije i ustati ranije)

8. Trebamo živjeti u miru kako sa samim sobom, tako i sa okolinom. I prema sebi i prema okolini treba da osjećamo puno ljubavi. Dobre osovine treba znati da su od Boga, a trebamo raditi na otklanjanju naših loših osobina. Ne trebamo osjećati mržnju  iz ličnih interesa prema svojoj porodici, komšijama i sugrađanima. I ljubav i mržnja treba da su nam u ime veličanstvenog cilja* (Veličanstveni cilj svakog vjernika je biti uzrok dobru i pomagati drugima da shvate svrhu svog postojanja na ovom svijetu.)

9. Treba biti što dalje od stresa, napetosti i neraspoloženja. Duhovna neuravnoteženost umara tijelo i um i otvara put mnogimtjeskobama. Zbog toga treba izbjegavati  pretjerane napetosti i ubuđenosti.

10. Nikako ne treba koristiti cigarete, alkohol i narkotika! Štete od ova tri poroka ne mogu se izbrojati. Onaj ko želi zdrav život mora biti daleko od njih.

11. Treba izbjegavati koliko god je moguće kockanje i igre na sreću.

12. Ne približavajte se prostituciji! Ovakvi odnosi naprave nered u duhovnoj ravnotežu i umore srce, a i nose u sebi rizik epidemije veneričnih bolesti na čijem se čelu naravno nalazi AIDS.

13. Ne treba stajati mnogo na suncu! Naročito u podnevnim satima sunčevi zraci negativno utiču na kožu, izazivajući bolesti kao što je rak kože,...

14. Treba ići na putovanja i ekskurzije! Promjena sredine ostavlja korisne utiske na zdravlje čovjeka.

Nadam se da sam vam u ovih 14 stavki uspjela nagovoriti da počnete živjeti zdravijim životom, iako ste većinu ovoga vjerujem znali i prije, lijepo je se podsjetiti, i nadam se da vam je ovaj tekst pomagao da se riješite nekih dilema.

Hvala svima koji su pročitali ovaj tekst do kraja, iako je dug, ali to ide u njihovu korist jer ja ovo što sam napisala već sve znam i primnjenjujem.

  1. I još za kraj, mogli ste primjetiti da se ovaj tekst temelji na vjeri u jednoga Boga i da će pomoći vjernicima monoteističkih religija... 

Objavljeno 19.07.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija