Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Moja prica - uspjesna ili ne procijenite sami

Pozdrav svim fitovcima, pratim ovaj sajt vec izvjesno vrijeme (ponekad i dam neki nekoristan komentar), pa pomislih da je vrijeme da se i ja predstavim i ispricam svoju pricu (vjerujem d ace mnoge i smoriti), ali je bila manje vise pozitivna.

 

Kratko predstavljanje: Imam 30 godina, visina 189 cm, trenutna tezina 92 kg  i uvijek sam se bavio sportom rekreativno. Nizali su se sportovi od osnovne skole pa do zavrsetka fakulteta od nogometa, kosarke, odbojke, slobodnog penjanja i tenisa. Uvijek sam sa velikim zanimanjem pratio fitness i bodibilding, citao raznorazne knjige  i testirao vjezbe i programe.  

Ono kada odlucite da promijenite nesto: Usljed poslovnih obaveza morao sam se odseliti iz svog grada u jednu manju opstinu i tu zivim radnim danima, a svaki petak  200 km i 3.5 sata voznje do kuce i ponedeljkom natrag na posao i tako vec 2 godine. Ne treba da napominjem da u mjestu gdje radim ne postoji nikakva teretana niti sportska hala. Radni dan se svodio na 9.5 casova rada i poslije toga gledanje filmova ili sufranje po netu. Rezultati su brzo stigli, vec poslije pola godine. Naime, u martu prosle godine sam dostigao tjelesnu masu od 100 kg, sa veoma izrazenim salom na predjelu stomaka. Tada sam morao da nesto promijenim.

Ogranicenja: Kakav bi bio zivot bez ogranicenja i izazova, moj prvi cilj je bio organizovati se i pronaci mjesto za vjezbanje. Drugi cilj je bio adekvatno planiranje i periodizacija treninga. Imao sam na raspolaganju 4 radna dana u sedmici (pon, uto, srije i cet), vikend mi nije bio na raspolaganju jer sam u tom periodu postao po prvi put tata, pa sam to vrijeme htio maksimalno da provedem sa kcerkicom i suprugom.

Organizovanje treninga: Prvi cilj sam uspio ostvariti tako sto sam u obliznjem mjestu (20 km daleko) pronasao teretanicu sa dovoljno tegova , minimum sprava i jednom pilates loptom. Drugi cilj je ostvaren sa skromna 2 treninga sedmicno, sto naravno nije dovoljno. Pa sam odlucio da ti treninzi budu visoko intenzivni kruzni treninzi snage, sa maksimalnim trajanjem 60 min (ukljuceno zagrijavanje i hladjenje). Prvih mjesec dana je protekao na u tom planu, a onda se u ostala dva dana dodao tenis (betonski teren za fudbal sa ocrtanim teniskim terenom i improvizovanom mrezom) i joga. Konacno, uspio sam da upotpunim sva 4 dana koja su mi bila na raspolaganju.  Poslije 40-ak dana kruznih treninga poceo sam sa split treninzima i super serijama i dalje ogranicavajuci trajanje na treninga na 60 minuta.

Ishrana: Na ishranu nikad nisam obracao puno paznje, vodio sam se onim da je odrzavanje kilaze najprostija jednacina odnos unesenih i potrosenih kalorija. Ali to je bilo prije, dok je covjek bio mlad i stalno aktivan i umjerene kilaze. Tako da sam odlucio da se bacim na najjednostavniju mogucu dijetu – iz izhrane izbaciti picu i pite, a pojacati unos protein kroz bijelo i crveno meso. Takodje, dodao sam jednu veoma bitnu stavku – cokoladno mlijeko odmah poslije treninga.

Rezultati: Poslije pet meseci rezultati su bili i vise nego dobri, bar za moja ocekivanja. Uz Internet i youtube brzo naucite pravilno izvodjenje teniskih udaraca. Vremenom je i kondicija rasla pa sam sredinom jula veoma lako mogao da u relativnom visokom ritmu igram meceve od preko 2.5 i 3 casa. Elasticnost koja je lako primjetna je stecena jogom, a time je i umanjena mogucnost povreda. Jednostavno osjecao sam se odlicno. Kilaza 89 kg, 11kg manje nego na pocetku, za nepunih 5 mjeseci. Kilazu sam redovno pratio, kao i procenat tjelesnih masnoca (rucno mjerenje metrom, nazalost bez kalipera), i tezina se smanjvala prosjecno za oko 2-2.5 kg mjesecno uz proporcionalno smanjenje procenta tjelesnih masnoca.

Trenutna situacija:Trenutno treniram 2 puta sedmicno u kucnoj radinosti (teretanu izbjegavam zbog epidemije zauski) i 2 puta tenis od po 2 -2.5 casa. Osjecaj je i dalje nevjerovatan, zdravlje nikad bolje, motivacija kao da raste iz dana u dan.  Misicna definicija izrazena, masa 92 kg, procenat masnoca 12%.

Suma sumarum: Samo cetiri dana na raspolaganju, teretana udaljena 20 km u jednom pravcu, radni dan traje 9.5 casova, svaki vikend se predje nekih 400 km u oba pravca do kuce i nazad, a ostvareni rezultati: povecana misicna masa, izrazena definicija, smanjena kilaza, povecana kondicija, smanjen procenat masnosa sa 18% na 12%. Dakle, ljudi sve se moze kad se hoce i kada cvrsto rijesimo da nema odustajanja.

 

Veliki pozdrav svima i srecno.

P.S. Ako nekoga budu zanimali detalji sa treninga i nacin vjezbanja radu cu podijeliti iskustva - nisam zelio da puno smaram.

Objavljeno 15.05.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija