Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Pomalo o zdravoj prehrani...

Bok svima!

Odlučila sam podijeliti nekoliko stvari s vama koji isto kao i ja želite skinuti par kilica sad za ljeto ;)

Dakle kao što sam rekla u svom prvom postu – uz trening je ključna pravilna prehrana. U pitanju su zapravo sitnice koje svatko s malo volje može napraviti za sebe – ako mu je stalo do zdravlja i/ili izgleda.

Prvo: izbaciti šećer i ulje.

Bijeli šećer, smeđi šećer – sve je to isto. Neki bi rekli da je okej zamijeniti šećer s medom. Med ima visok glikemijski indeks, a to nam ne treba ako želimo smršaviti. Za to nam treba nešto što nam neće aktivirati inzulin. Tu su, po meni, najbolji kandidati agave sirup i stevija. Meni osobno je stevija 'bljak', ali sirup agave mi je zakon! Kad ga probate samog, okusom mrvicu podsjeća na med, ali kad ga se stavlja u kavu ili čaj, ne mijenja okus pića. Nimalo ;) Toga sam se iskreno najviše grozila kad sam pomislila da ću si u svoju precious kavicu morat stavljat nekaj kaj bu promijenilo okus. :D

Ulje. Zamijeniti sa kokosovim uljem/masti za kuhanje. Ima za kupiti od Royal Greena bezmirisnu mast za kuhanje. Ja na tome pečem jaja i dinstam povrće i na kraju se ni ne skuži po okusu da sam koristila kokosovo ulje. Dakle, hrana vas neće podsjećati na karipsku kuhinju ;)

Drugo: Ne trpat toliko ugljikohidrata u sebe! :D Znamo što su ugljikohidrati i kaj nam rade. Smanjit! Od finih stvari među ugljikohidratima – najbolje je početi zdravu prehranu s onime kaj nam je poznato – dakle krumpir, integralno tijesto i smeđa riža. Ako se ne možete oprostiti od bijele riže, onda ju barem kuhajte na pari k'o pravi mali Japanci – tako je barem malo zdravija ;) Kasnije, kad se malo naviknete na zdravo, probajte divlju rižu (ima za kupiti u Bio&Bio) – to je ono crno, dugog zrna ;) Malo je aromatičnija od riže na koju smo navikli, ali je fina. Zatim – dalje gledamo na glikemijski indeks. Od kompleksnih ugljikohidrata (krumpir, žitarice) najniži GI vam imaju heljda, amarant i quinoa. Kuhaju se jednako kao i riža i mogu se čak i pomiješati 50-50 sa rižom, da se ne šokirate jako kad ih počnete jesti. Ali, jako su fini i blagi. Moja mama kaže da kad je pomirišala heljdu dok se kuhala, da joj je nekako blagotvorno miris djelovao na želudac ;)

Treće: Proteini. Puno, puno proteinaaaaaa. Od proteina se mršavi ;) Puretina, piletina (bijelo meso) i tunjevina; jaja. Naj naj. Zatim mliječni proizvodi – posni sir (kozji je zdraviji nego kravlji), kefir, probiotici i tako to.

Kad jednom prestanete jesti tvrde sireve, ili još gore – topljene, nakon 2 tjedna ih se nećete ni sjetiti – neće vam faliti.  

Četvrto: Zeleno povrće. Brokula, blitva, špinat, kopriva, salata, matovilac, rikula – kako kome paše. Ali bitno je u ručku i večeri imati veliki dio tanjura popunjen sa zelenim povrćem – sirovim ili kuhanim.

Kaže meni moja trenerica – lijepo si gledaj da ti udio proteina bude veličine tvog dlana; udio ugljikohidrata kao šaka, a sve ostalo je zeleno. I jesti IZ tanjura. Ne čapati sa strane čega se sjetiš jer izgubiš dojam koliko si pojeo i onda sve ode vrit.

Ovo NIJE dijeta. Ovo je način prehrane. Niste gladni. Tri veća obroka dnevno i dva mala (po potrebi). Za te tzv. snackove najbolje pojesti bananu ili šaku orašastih plodova.

Ovo je super za izbacivanje viška vode iz tijela – curke, osjećat ćete se manje napuhano u "onim danima" ;)

A vježbanje? Nema ono "Idem dvaput tjedno u teretanu." Alo? Tko će išta postići odlaskom dva puta tjedno? Nema toga. Tko želi nekaj postići, treba raditi svaki dan. Ili 6 dana u tjednu, ajde :D Ali sedmi dan obavezno uzet pod ruku dečka/pesa/frendicu i otići u šetnju oko Jaruna, Bundeka ili gdje god živite, gdje se ljudi šetaju :)))

I smatram da skoro svatko može naći vremena za trening svaki dan. Ako ne stignete u svoju teretanu, odete trčati. Onih sat vremena kaj potrošite piljeći u TV/komp, odite trenirat.

I znaaaaaam da ima dana kad bi najradije ostali u krevetu. I jako dobro znam da ima dana kad se pogledate u ogledalo i mislite si "Ajme meni našta ličim". Ali natjerajte se! ;)

Nakon treninga imate osjećaj da ste NEŠTO napravili, i kad onako znojni i smrdljivi krepavate od umora, pojavi se smiješak na licu. "Napravila sam to za sebe. Natjerala sam se i sad se osjećam super. Ponosna sam na sebe."

I zato idemo zdravo papati i trenirati! :)))))

Objavljeno 28.06.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija