Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kratki vodič za čitanje prehrambenih vrijednosti namirnica

Pošto velika većina ljudi nažalost uopće ne zna što sve stavljaju u svoje tijelo putem hrane, u ovom blogu objasniti ću vam kako da čitate deklaracije na prehrambenim artiklima, tako da i sami možete prepoznati kakve su prehrambene vrijednosti hrane koju kupujete!

Prva stavka na koju ja osobno obraćam pozornost su sastojci. Vrlo je bitno od kakvih je sirovina i sastojaka proizvod rađen. Nažalost gotovo svi proizvodi koji su u kutiji ili paketu imaju aditive i kemikalije koje nisu dobre za naše zdravlje. Vrlo je jednostavno, ako ne možete pročitati ime sastojka s razumijevanjem, vrlo vjerovatno je neka kemija. Neću vam nabrajati sve te otrove jer bi vas samo izdeprimirao, ali budite sigurni da su prisutni u 90% namirnica koje redovito konzumirate. Upravo zato je organska hrana sve popularnija, jer ne sadrži nikakve kemikalije niti aditive i uzgajana je bez špricanja raznoraznim otrovima.

Druga stavka je koliko kalorija proizvod sadrži. Nažalost puno ljudi radi grešku jer samo gleda ukupan iznos kalorija, ne i kakve su kvalitete te kalorije. Nije isto 300 kalorija iz zobenih pahuljica i 300 kalorija iz nekakve čokolade, nadam se da to razumijete. Iako neki prate koliko dnevno kalorija unose, meni osobno je puno bitnije kakve su kvalitete te kalorije.

Nakon toga slijede proteini. Bez proteina(bjelančevina) ne možemo izgraditi mišiće, niti smršaviti, stoga je vrlo bitno koliko ih proizvod sadrži! Iako, nažalost velika većina konzumira čak i previše proteina zbog velikog mita da je više bolje. Ali i ovdje je za mene osobno puno bitnije kvaliteta proteina a ne količina. Naravno sva mesa, mliječni proizvodi, whey prah...itd su izvrsni izvori proteina.

Isto tako nisu svi ugljikohidrati isti, vrlo je bitno koliko šećera ima u njima, što možete saznati ako pogledate pod: ugljikohidrati-od čega šećeri. Puno ljudi izbjegava ugljikohidrate jer misle da se od njih deblja. Ugljikohidrati su energija i bez njih ne možemo funkcionirati, stoga drastično smanjivanje unosa ugljikohidrata, što je princip većine dijeta, nikako nije dobro za naše tijelo i zdravlje na duge staze. Bitno je samo odabrati kvalitetne ugljikohidrate tipa povrće, voće, zob, rižu... itd.

Slijedeće na šta bi trebali paziti je koliko masti proizvod ima. Isto kao i sa ugljikohidratima, ni sve masti nisu iste, stoga treba obratiti pozornost koliko zasićenih(loših) masnih kiselina proizvod ima. Njih treba što manje konzumirati, dok s druge strane što više nezasićenih i esencijalnih(omega 3, 6) masnih kiselina proizvod sadrži to bolje. Riba, lan, orasi... sve su to dobri izvori esencijalnih masti.

Slijedeće na redu su dijetalna vlakna(balastne tvari). Velika većina ljudi ne unosi ni približno dovoljno vlakana(trebalo bi oko 25-30gr dnevno) stoga je to vrlo bitan podatak kod kupovine prehrambenih artikala. Zob, lan, orašasti plodovi, grah, šljive..itd su izvrsni izvori vlakana.

Vrlo bitna stavka je i koliko natrija(soli) proizvod sadrži. Dnevni unos soli ne bi trebao prelaziti 5gr stoga obratite pozornost na tu stavku kod čitanja prehrambenih vrijednosti.

I za kraj dobro je pogledati koliko(u %) dnevnih potreba vitamina proizvod sadrži!

Evo nadam se da sad znate na što bi slijedeći put prilikom kupovine prehrambenih artikala trebali obratiti pozornost, te da ćete konačno malo pripaziti šta unosite u svoje tijelo i prestati ga tretirati kao kantu za smeće! :)

 

Objavljeno 16.01.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija