Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mama je bila u pravu - OPET! :)

Sjećate li se kako vam je mama uvijek govorila da žvačete polako hranu koju jedete? I opet, mama je bila u pravu. Dobro žvakanje hrane ne samo da omogućava mehaničko usitnjavanje hrane nego pomaže ovom procesu te otpuštanju probavnih enzima. Nedovoljno žvakanje hrane može rezultirati nepotpunom i lošom probavom. Ovo znači da manje nutrienata, npr. amino kiselia dolazi do mišića što posljedično može ograničiti rast mišića. 

Prema japanskoj studiji brzina kojom žvačemo hranu ("eating rate" - ER) utječe na postotak masti ("body fat" - bf) koji imamo. Znanstvenici s National Institute of Health and Nutrition, Tokyo su mjerili ER i količinu hrane na 1700 ženskih ispitanika zajedno s njihovim BMI-om (body mass index). Rezultati su pokazali da što je veći ER veći je i BMI, a s njime i bf ispitanica. (1). U drugoj pak studiji znanstvenici s Nagoya University Graduate School of Medicine su mjerili ER na 2700 muških i 800 ženskih ispitanika zajedno s njihovim BMI, zajedno s glukozom i razinom inzulina. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su brzo jeli imali ne samo veći bf nego i veću razinu glukoze te inzulina od onih koji su jeli sporije.(2)(3)

Iz ovih studija možemo zaključiti da će nam  dobro i temeljito žvakanje hrane koju jedemo pomoći da bolje nahranimo naše mišiće i držimo bf pod kontrolom. Dakle, uživajmo u svakom zalogaju žvačući polako dopuštajući tako enzimima da dobro obave svoj posao.

Izvori:

1. Sasaki et al. Self reported rate of eating correlates with BMI in 18 years old Japanese women. International Journal of Obesity and related metabolic disorders, 27(11), str. 1405-10, 2003.

2. Otsuka et al. Eating fast leads to insuline resistance: findings in middle aged Japanese men and women. Preventive Medicine, 46(2), str. 154-59, 2008.

3. http://ajcn.nutrition.org/content/88/6/1560.abstract

 

Objavljeno 12.10.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija