Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zobeni keksi od bundeve i kikirikija

zobeni keksici

Mekani, slatki i predivno aromatični keksi od bundeve i kikirikija savršeni su jesenski desert. Napravljeni su od sve ZDRAVIH sastojaka i BEZ rafiniranog šećera, vrlo su hranjivi – puni visoko kvalitetnih dijetalnih vlakana i proteina, a skroz niskokalorični.

Idealni su kao užina ili brzi doručak s nogu. 

Sastojci:

  • 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice himalajske soli
  • 1/2 šalice grubo nasjeckanih kikirikija neprženih i neslanih
  • 1 žličica bundevičastog začinskog mixa*
  • 1 žutanjak
  • 3/4 šalice (183g) pirea od bundeve
  • 2 žlice kokosovog ulja rastopljenog i ohlađenog
  • 4-5 žlica meda ili sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za preljev:

  • 1/2 šalice tamne čokolade 75% i više kakaa bez rafiniranog šećera

Za pire od bundeve:

  • 1 srednje velika butternut (muškatna) bundeva

*Mješavina toplih jesenskih bundevastih začina – tzv. pumpkin mix sastoji se od mljevenog cejlonskog cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i pimenta.

Bundevasti začinski miks

  • 3 žlice mljevenog cejlonskog cimeta
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 2 žličice muškatnog oraščića
  • 1,5 žličica pimenta

zobeni keksici

Postupak:

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol, začine i nasjeckani kikiriki.
  2. U odvojenoj posudi pomiješajte jaje, pire od bundeve, kokos ulje, med i vaniliju. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
  3. U smjesu dodajte suhe sastojke i izmiješajte.
  4. Zagrijte pećnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
  5. Velikom jušnom žicom izvadite komad smjese i stavite je na protvan, a zatim žlicom spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
  6. Pecite 12-15 minuta. Pazite da vam se ne prepeku! Isključite pećnicu i ostavite kekse u pećnici još minutu, zatim ih izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.
  7. Prelijte otopljenom tamnom čokoladom.

Za pire od bundeve:

  1. Zagrijte pećnicu na 190C. Na protvan za pečenje stavite papir za pečenje.
  2. Bundevu prerežite na pola i očistite od koštica. Stavite na protvan i pecite 30 min, odnosno dok ne omekša.
  3. Izvadite iz pećnice i žlicom izdubite meso bundeve. Upotrijebite za izradu keksića, a ostatak možete spremiti u staklenu teglicu s dobrim poklopcem i držati u frižideru.

Napomena:

Držite kolačiće u posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup). 3/4 šalice = 12 žlica.

Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice. Nutritivna tablica odnosi se na kekse bez čokoladnog preljeva.

zobeni keksici

Izvor: Natalie’s Food & Health

Objavljeno 04.12.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija