Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zdravi čokoladni kolač s maslacem od kikirikija

cokoladna torta

Ovo je možda najbolji kolač koji ćete ikada probati! Meni svakako konkurira među najbolje. Da, istina je da ćete trebati odvojiti 60 minuta vremena da ga pripremite, ali - isplati se! Ne sadrži dodane šećere, pogodan je za one osjetljive na gluten i nema mliječnih proizvoda pa ga mogu jesti i oni osjetljivi na laktozu. No, imajte na umu da je prilično kaloričan, pa ako ikako možete nemojte odjednom pojesti sve što ste spekli. ;)

Sastojci za biskvit: 

  • 15 g kakaa u prahu
  • 50 g kokosovog ili nekog sličnog brašna
  • 40 g meda ili nekog zamjenskog sladila
  • 3 jaja
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za sloj s maslacem: 

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica meda
  • malo soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 50 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • malo soli

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Sve suhe sastojke za biskvit pomiješajte u posudi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako dodajte u smjesu vlažne sastojke i miješajte štapnim ili običnim mikserom. Istresite smjesu u protvan, ja sam koristila onaj od 22ck. U protvan možete staviti papir za pečenje. 

Pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije potpuno pečeno. Provjerite je li gotovo tako da biskvit probijete čačkalicom, onda kad je čačkalica suha, biskvit je gotov. 

Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. 

Dok se biskvit peče možete pripremiti i druga dva sloja. 

Uzmite čvrsti dio kokosove kreme, a vodu ostavite u limenci. Štapnim mikseorm je umutite dok ne postane pjenasta. Dodajte ostale sastojke za taj sloj i umutite dalje mikseorm pa ostavite u hladnjak, dok ne bude vrijeme za premazivanje. 

Za čokoladnu glazuru zagrijte kokosovu kremu na umjerenoj vatri. Maknite s ploče pa dodajte čokoladu. Pjenjačom umutite zajedno, doidajte kokosovo ulje i sol pa još do kraja umutite. Stavite sa strane dok ne bude vrijeme za nanošenje. 

Sada na biskvite namažite sloj s maslacem od kikirikija pa razrežite kocke ili trokute željene veličine. Preko svakog komada prelijte čokoladni preljev. po vrhu možete nadrobiti malo neslanog kikirikija.

Ili: Čokoladni preljev možete stavljati i topao prije svakog serviranja, tako da donja dva sloja budu hladna, a čokoladni preljev topao. 

Objavljeno 11.10.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija