Pokušavam smisliti neku dobru hrvatsku riječ za ono što se u engleskom naziva "truffles". Kuglice mi baš nekako ne pokrivaju puno značenje te riječi... No, kako god bilo, nazivali ih kuglicama ili truffles, ono što je bitno jest njihov okus i zadovoljstvo koje vas prevlada nakon što ih probate.
Osim što su fantastični sami po sebi, ovi čokoladni biseri su izvrsni i ako ih iskombinirate uz sladoled.. ali to je već perverzija višeg stupnja ;)
Dakle, sastojci:
Kuglice
- 60 g zobenih pahuljica
- 120 g brazilskih oraščića
- 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
- 2 žlice meda ili javorovog sirupa
Glazura:
- 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
- 2 žlice meda
- 2 žlice kakaa u prahu
- malo krupne himalajske soli
Zobene ubacite u mlinac za kavu ili neki sličan blender i usitnite do brašna. Isto napravite i s brazilskim oraščićima.
Oboje prebacite u posudicu, dodajte kokosovo ulje i med (javorov sirup) pa miješajte dok se sve ne sljubi u jednu čvrstu smjesu. U dlanovima napravite kuglice pa stavite u hladnjak da se stvrdnu.
Sve sastojke za glazuru pomiješajte. Svaku kuglicu zaronite u smjesu za glazuru pa stavite na papir za pečenje, pospite sa zrncima himalajske soli i vratite u hladnjak da se glazura stvrdne.
Pokušajte se ograničiti da pojedete samo jedan na dan! Sigurna sam da nećete uspjeti ;)
Objavljeno 14.04.2016.