Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tko želi znati što mu se u tijelu događa nakon što pojede Big Mac?

big mac

Napravila sam jedan dan mali interni upitnik među svojim prijateljima. Pitanje je bilo "Koji ti je najdraži nezdravi obrok" i više od 50% ih je odgovorilo "nešto iz Mekića".

E onda me to "nešto" potaklo da malo istražujem... pa evo recimo jednog zanimljivog podatka:

1 Big Mac ima:

  • 509 kcal
  • 26 grama masti (od čega je 10 g zasićenih masnih kiselina)
  • 42 grama ugljikohidrata (od čega je 7,3 grama šećera)
  • 27 grama proteina

Ako ste žena stara 35 godina, visoka 170 cm i teška 65 kilograma onda vam za potrošiti Big Mac treba:

141 minuta hodanja
ili
58 minuta jogginga
ili
42 minute plivanja
ili
78 minuta vožnje bicikla

A pritom neću sad nabrajati što sve od nezdravih sastojaka ima u tom mnogima voljenom sendviču i što se krije recimo samo u 10 grama onih zasićenih masti...

Mislite li da je vrijedno?

No, ima još nešto zanimljivo vezano uz taj Big Mac:

Naime, stručnjaci su napravili pravo malo istraživanje što se sve u našem organizmu događa u 60 minuta nakon što u organizam unesemo taj voljeni burger.

kažu ovako:

Prvih 10 minuta: Naš mozak uživa u visokokaloričnoj hrani

Ljudski mozak se razvio do današnjeg stanja u periodu ljudske povijesti kada je hrana bila teško dostupna, pa smo se adaptirali na biranje visokokalorične hrane, kako bismo što lakše dosegli stanje sitosti. Mig Mac sa svojih preko 500 kcal je upravo takav obrok, a razine na koje on podiže šećer su "u plafonu".

Ovakva vrsta hrane u mozgu potiče tzv. "sustave nagrađivanja" pa se izlučuju kemikalije koje izazivaju dobro raspoloženje - poput neurotransmitera dopamina, koji izaziva osjećaj dobrog raspoloženja. Ovaj proces se događa slično kao nakon uzimanja kokaina, a doprinosi učestalom kompulzivnom unošenju hrane.

Nakon 20 minuta: Ovisnički šećeri

Big Mac u svojem sastavu ima visokofruktozni kukuruzni sirup i natrij. Oba ova sastojka mogu izazvati ovisnost i izazivaju u organizmu želju za dodatnim količinama, Osim toga,m ovi sastojci su krivci za razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Nakon 30 minuta: Natrij napada naše tijelo

Big Mac sadrži gotovo 1000 mg natrija, što vrlo lako može izazvati dehidraciju ako nije praćeno visokim unosom tekućine. S obzirom da je osjećaj žeđi često zabunom zamijenjen osjećajem gladi, mnogi će umjesto za tekućinom, nakon Big Maca posegnuti za još hrane.

Unos prevelike količine soli otežava rad bubrega . Da bi uspio izbaciti višak soli iz organizma, tijelo povlači vodu iz okolnih tkiva. To znači da srce mora jače pumpati krv da bi se voda povukla, a time se povećava i krvni tlak što dugoročno vodi do razvoja srčanih bolesti...

Nakon 40 minuta - Napad želje za dodatnom hranom!

Tko se nije vrlo brzo nakon što ste pojeli Big Mac osjećao "još gladnije nego prije"? Naime, krivac za to je razina šećera u krvi i njezina kontrola. Naime, nakon naglog porasta šećera dolazi do izlučivanja veće količine inzulina, što rezultira osjećajem ponovne gladi. Naš gastrointestinalni trakt jako brzo apsorbira gore navedeni visokofruktozni kukuruzni sirup, što potiče izlučivanje inzulina i još veći napad gladi.

Nakon 60 minuta i dalje - Spora probava

Tijelu normalno treba 24 do 72 sata za probavu hrane. No, za probavu jednog burgera treba puno više vremena jer se radi o dosta masnoj hrani. Da bi se potpuno probavio, Big Macu treba i do 3 dana!!!

Da bi se probavile trans masti potrebno je čak do 51 dan! Da, dobro ste pročitali - 51 dan! Big Mac sadrži oko 1,5 gram trans masti! Niz je studija koje trans masti povezuju sa srčanim bolestima, karcinomima, dijabetesom, pretilošću....

I dalje želite baš "nešto iz Mekića"?

Ako je odgovor i dalje DA, onda neka to bude što rjeđe... npr 1 mjesečno?

Moj odgovor na pitanje s početka teksta ostaje: sladoled ;)

Objavljeno 24.05.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija