Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Što je zajedničko najpoznatijim dijetama?

  • Osoba A: "Najbolja dijeta je ona Low carb!"
  • Osoba B: "Najbolja dijeta je Mediteranska!"
  • Osoba C: "Najbolja dijeta je Paleo!"

Da nabrajam do osobe Z, svaka bi imala svoju teoriju i svaka bi me pokušavala uvjeriti da je baš ta dijeta najučinkovitija, najzdravija i najbolja!

Dala sam si malo vremena i išla proučavati malo nekoliko tih najpoznatijih dijeta i mogu zaključiti jedno: imaju jako puno sličnosti. Svi se drže nekih načela, samo ih prezentiraju na pomalo različit način osiguravajući si time "posebnost" i "različitost". 

1. Sve dijete promoviraju izbacivanje šećera

Vrlo često ljudi nesvjesno unose ogromne količine šećera u organizam. Zamislite ovo: postoji podatak da prosječna osoba godišnje unese u organizam 80 kilograma šećera!!! Tim šećerom pretrpava se jetru koja sav višak šećera pretvara u masnoće. Dio tih masnoća se iz jetre pretvara u kolesterol i trigliceride koji su povezani s bolestima srca. Ostali šećer oštećuje jetru slično alkoholu. (Dakle, kolesterol će vam porasti od šećera, a ne od žumanjaka!)

2. Sve dijete promoviraju izbacivanje rafiniranih ugljikohidrata

Rafinirani ugljikohidrati su, pojednostavljeno, ugljikohidrati iz kojih je eliminirano sve što je dobro. Najveći udio ovakvih ugljića u prehrani čini kruh i svi pekarski proizvodi. Radi se o praznim kalorijama bez nutritivne vrijednosti koja tijelu daje energiju i - ništa drugo. Osim toga, utječu na rapidan rast šećera u krvi te, rekacijom inzulina, i na rapidan pad. Ove namirnice potiču nastanak niza bolesti: dijabetesa, srčanih bolesti, pretilost i metaboličkih poremećaja. 

3. Sve dijete promoviraju izbacivanje industrijskih biljnih ulja

Jeste li znali da prije samo 100 godina ova vrsta ulja uopće nije postojala jer nije bilo tehnologija za njihovu izradu? Problem kod ovih ulja su polinezasićene omega-6 masne kiseline koje utječu na nakupljanje masnog tkiva, povišennje lošeg kolesterola, nastanak srčanih bolesti... Tijekom izrade iz ovih ulja je eliminirano sve dobro, pa se i njih (kao i rafinirane ugljiće i šećere) smatra praznim kalorijama. (U ova ulja se NE ubrajaju kokosovo ulje, maslinovo ulje i konopljino ulje)

4. Sve dijete promoviraju izbacivanje umjetnih trans masti

Trans masti su nastale upravo iz biljnih ulja procesima hidrogenizacije koja im omogućavaju držanje na sobnim temperaturama bez opasnosti od kvarenja. Upravo su ove masti povezane s uplanim procesima, srčanim bolestima, karcinomom... Trans masti nalazimo u svim gotovim namirnicama s dugim rokom trajanja, slatkišima, brzoj hrani i drugim prerađevinama. 

5. Sve dijete promoviraju konzumaciju povrća i vlakana

Nijedna dijeta ne promovira izbjegavanje povrća, posebno zelenog lisnatog. Upravo ovo povrće je povezano sa smanjenjem rizika od nastanka niza bolesti, a bogatstvo antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana je njegova dodatna prednost i benefit za organizam. 

6. Sve dijete se fokusiraju na hranu, a ne na brojanje kalorija

Sve navedene dijete potiču unos kvalitetnih namirnica u pravilnim omjerima makronutrijenata, ali ne potiču striktno brojanje kalorija bez uvida u nutrijente. Naime, neusporedivo je 100 kalorija iz brokule i 100 kalorija iz čokolade, zar ne? (Jedino pojedinci iz herbalajfa misle suprotno, ali ono njihovo ni ne mogu nazvati dijetom, već sektašenjem) ;)

Objavljeno 11.03.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija