Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što će se dogoditi vašim bubrezima ako unosite 3,3g/kg proteina?

U svijetu vježbanja postoji jedno pitanje oko kojeg se godinama lome koplja: Koliko proteina (g/kg) je sigurno za zdravlje? I dok jedni drže da je 1-1,5g/kg sigurna zona, drugi taj unos povećavaju na 3-4g/kg tvrdeći da tako visok unos neće štetiti zdravlju.

Osim toga, pobornici veganske prehrane također su među onima koji smatraju da je visokoproteinska prehrana jako štetna, pogotovo kad se govori o zdravlju bubrega i jetre. Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija je 2016. godine izdala priopćenje o proteinima u kojem stoji da nema dokaza da postoji povezanost unosa proteina i bubrežnih bolesti i oštećenja.

proteini

Naravno da prosječnoj osobi koja se ne bavi nekom fizičkom aktivnošću nije potrebno više od 1,5g/kg proteina na dan, no kad se govori o sportašima i aktivnim vježbačima, čini se da je znanost pokazala malo drugačije. Naime, nije rijedak slučaj da sportaši unose znatno više od 2g/kg proteina s ciljem maksimizacije sportskih rezultata i/ili tjelesne kompozicije.

U dvije studije koje je proveo dr. Jose Antonio stoji da visokoproteinska dijeta u trajanju od 8 tjedana (>3.0 g/kg) nema negativne utjecaje na zdravlje. Nedostatak ove teorije su bili rezultati za dijetu ove vrste koja se provodi u dužem periodu od 8 tjedana, što je čest slučaj kod sportaša. No, Antonio je nedavno objavio novu studiju, objavljenu u Journal of Nutrition and Metabolism.

U ovoj studiji promatrani su rezultati nakon 6 mjeseci provođenja visokoproteinske dijete, za sportaše koji redovno rade treninge snage. Sudionici studije su imali pravo unositi proteine iz svih izvora, a prednost se davala proteinima sirutke (whey proteinima). Cilj je bio unos od 3,3g/kg proteina. Druga, referentna grupa je unosila 2,5g/kg proteina. Unos ugljikohidrata, masti, kolesterola, soli, šećera i vlakana ostao je jednak u obje skupine.

proteini

Rezultati pokazuju da nema značajnih razlika u zdravlju i tjelesnoj kompoziciji, uključujući razine masti u krvi te niz metaboličkih rezultata - funkciju bubrega, zdravlje jetre i sl.

Dakle, prema rezultatima ove studije unos 1,5g/kg ili 3,3g/kg proteina siguran je ako se redovno bavite tjelesnom aktivnošću i imate uravnoteženu i treningu prilagođenu prehranu, s adekvatnim unosom vlakana (30g dnevno)!

Da odgovorim na pitanje iz naslova: Što će se dogoditi vašim bubrezima ako unosite 3,3g/kg proteina? A pritom ste aktivni i pravilno jedete? BAŠ NIŠTA! 

Uživajte u svojem wheyu! 

Objavljeno 13.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija