Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Spring rolls (proljetne rolice) po receptu iz Vijetnama

spring rolls

Kraj veljače i početak ožujka provela sam u Vijetnamu. Dva i pol tjedna odmora sastojali su se od prekrasne prirode (od džungle, preko rižinih polja do beskonačnih plaža od bijeloga pijeska koji poput brašna škripi pod stopalima), upoznavanje jedne nove kulture i ljudi i ništa manje važno, kušanja mnogih karakterističnih vijetnamskih jela.

Za razliku od hrane na Tajlandu, vijetnamska hrana je značajno manje začinjena i okusi su "izvorniji", taman kako paše mojem nepcu. Dakle, iza mene je 16 dana uživanja u okusima, mirizima, pejzažima i spokoju ove zaista krasne azijske zemlje. 

Jedan od najkarakterističnijih, ali i najjednostavnijih vijetnamskih obroka za pripremu svakako su svježe spring rolls, odnosno rolice u rižinom papiru. 

Sve sastojke moguće je kupiti i kod nas, pa sam si Vijetnam odlučila donijeti kući i na ovaj način: 

  • 60 g rižinih rezanaca
  • 8 rižinih papira
  • 8 većih škampa, očišćenih, kuhanih i prerezanih po duljini
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica svježe metvice
  • 1 žličica korijandera
  • 2 lista salate, nakidana na manje dijelove
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka limete
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/3 žličica chillyja
  • 1 žličica nasjeckanog kikirikija

Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da se ne prekuhaju. POtom ih procijedite.

Veći zdjelu napunite toplom vodom pa rižine papire, jedan po jedan, prije rolanja, namožite u toplu vodu, da omekša. Potom ga rasprostrite na tanjuru pa po duljini, preko sredine naslažite 2 polovice škampa, šaku rižinih rezanaca, malo bosiljka, metvice, korijandera i salate.

Na svakom kraju ostavite malo čistog papira, da rolice možete zatvoriti na krajevima. Umotajte rolicu što čvršće i zatvorite je na rubovima tako da smjesa nigdje ne ispada. Rižin papir je odličan za ovakvo motanje jer se lako lijepi pa nema straha da će se sve otvoriti i raspasti.

U posudici umiješajte sok limete, češnjak i chilly i kikiriki pa svaku rolicu prvo umočite u ovaj umak, pa zagrizite. Ako volite ljuće, slobodno dodajte još chillyja.

U originalni recept u ovaj umak još ide riblji umak, pa i njega dodajte 1 žlicu, ukoliko želite.

Uživajte u okusima Vijetnama u svojem domu.

Objavljeno 13.03.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija