Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Salmonela i u salati!

Moglo bi se reći da je salmonela u Hrvatskoj "in" zadnjih mjeseci. Nema trgovačkog lanca u kojem nije pronađena salmonela, a boom je bio toliko jak da se mnogi pitaju, kako smo uopće sve ovo dosad preživjeli! 

Istovremeno, dok neki strahuju, neki se svemu pomalo smiju (u što sebe ubrajam), ekipa vegetarijanaca i vegana trlja zadovoljno ruke i uzvikuje: "Eto vam to vaše meso! Sve je zatrovano!" 

Kažu neki podaci da je i prodaja mesa (posebno piletine) u posljednjim tjednima značajno opala, a za vjerovati je da je porasla prodaja povrća. 

No, čini se da zabavi oko salmonele nema kraja! 

Naime, i salata je možda zaražena! 

Na britanskom sveučilištu u Leicesteru napravili su istraživanje tijekom kojeg su proučavali broj stanica salmonele u pakiranoj salati u supermarketima te su došli do podatka da se brojka u pet dana, koliko je prosječno vrijeme stajanja takvih vrsta salata na policama, poveća do vrijednosti za 110% veće od dopuštene!

zelena salata

I salata može biti zaražena

Naime, lomljeni listovi salate ali i drugih vrsta povrća ispuštaju sokove koji stvaraju pozitivno okružje za umnažanje bakterije salmonele. Listovi salate u moguć izvor zaraze jer ih se nakon kupnje minimalno termički obrađuje i konzumira ih se sirove.

Studija je provedena nakon što je 2014. godine u SAD-u preko 100 ljudi oboljelo od salmonele nakon konzumacije klica graha.

Tijekom 5 dana u kojima je proučavan broj bakterija, on se sa 100 popeo na čak 100.000! Osim u salati, bakterija se u značajnoj količini zadržavala i na plastičnoj posudi i vrećici u kojoj se salata nalazila.

Dakle, zelena salata je svakako namirnica koju ćemo nazvati zdravom i smjestiti je u jelovnik ako pazimo na unos kvalitetnih nutrijenata, ali čini se da i u ovom slučaju postoji faktor rizika od trovanja ovom bakterijom.

Kako se zaštiti od salmonele?

Postoji niz preventivnih mjera kojima je moguće gotovo biti siguran da nema straha od salmonele, a među njima su najvažnije:

  • perite ruke prije pripremanja i konzumiranja hrane
  • dobro termički obrađujte hranu (80°C), osobito meso i jaja, te izbjegavajte pripremanja
  • kremastih kolača i domaćih majoneza od sirovih (termički neobrađenih) jaja
  • temeljito perite voće i povrće, osobito ono koje se jede sirovo
  • izbjegavajte piti nepasterizirano mlijeko, sokove i higijenski sumnjivu površinsku vodu
  • ruke, suđe i kuhinjske površine perite vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom

Nego, vegani što ćemo sad?! ;)

Objavljeno 16.12.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija