Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Punozrnate pirove kuglice

pirove kuhlice

Dobila sam pakiranje pira pa me to prisililo da nešto i napravim s tim žitaricama koje iz nepoznatog razloga nemam u svom jelovniku. Pir je i nutritivno super žitarica. 

U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Osim toga, sadrži 10-12% više proteina od obične pšenice, što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

Dakle, osim što pir sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom omjeru te ugljikohidrate, sadrži i masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).

Dakle, pir svakako treba imati u jelovniku. A ako ne znate što s njim, evo jednog jednostavnog recepta za pirove kuglice: 

Sastojci:

  • 125 g pira
  • 50 g grožđica
  • 50 g oraha, malo usitnjenih
  • 25 ml javorovog sirupa ili meda
  • cimet
  • klinčići
  • kokosovo brašno, za valjanje

Navečer stavite pir da se namače pa ga ujutro skuhate prema uputama na pakiranju. Kad je pir skuhan, procijedimo da i sameljemo u blenderu. Dok se kuha, namočimo grožđice pa ih potom procijedimo i dodamo mljevenom piru. Dodamo sve ostale sastojke i dobro promiješamo pa ostavimo da malo stoji u hladnjaku, da se sve dobro sljubi. 

Potom mokrim dlanovima oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosove mrvice. 

*Umjesto grožđica možete koristiti neko drugo sušeno voće, primjerice brusnice, a umjesto oraha možete staviti recimo lješnjake. Svakako je jako fino. 

Objavljeno 27.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija