Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Puding od tapioke

tapioka

Pisala sam prije par tjedana o svojem odlasku u jedan novootvoreni azijski restoran u središtu Zagreba. Nedavno je uz restoran otvorena i trgovina s namirnicama iz azijske kuhinje u kojem možete pronaći zaista svašta, od začina, čajeva, napitaka, do svih drugih egzotičnih stvari koje azijsku kuhinju čine meni jako zanimljivom. 

Nekidan sam svratila pogledati što svašta zanimljivoga ima pa sam, naravno, izašla punih vrećica. No, jedna me namirnica posebno razveselila jer sam o njoj dosta čitala i često je srećem u receptima koji se pripisuju ovim istočnjačkim kuhinjama. 

To je tapioka

Tapioka su malena bijela zrnca koja se, kad ih namočite, pretvore u prozirne kuglice i ne samo da daju dobar okus, već i teksturu različitim pudinzima, ali su česti i u različitim azijskim čajevima. 

Tapioka se dobiva iz korijena manioke ili juke, biljke iz porodice mlječika koja porijeklo vuče iz tropskih krajeva sjevernog Brazila. Odatle se proširila u Afriku i Aziju gdje je danas dio tradicionalne prehrane. Dakle, tapioca je škrob ekstrahiran iz korijena manioke i često se nalazi kao element za zgrušavanje u hrani, u kad je u obliku brašna.

U obliku malenih kuglica, tapioca se najčešće koristi u pudinzima jer zbog svojeg sastava odlično služi u stvaranju želatinozne smjese. Ono što će razlikovati tapioka puding od klasičnog jest ta struktura kuglica, pa će ovaj puding biti nalik pudingu od chia sjemenki. 

Po sastavu, tapioka je bezglutenska namirnica pa je osobe koje su osjetljive na ovaj protein koriste u izradi kruha i sličnih proizvoda. Sastavom, tapioka je ugljikohidrat s malim udjelom zasićenih masti, kolesterola i soli.

Sušene kuglice tapioce tako imaju u 100g: 

  • Kcal 358
  • Ugljikohidrati 89g
  • Proteini 0g
  • Masti 0g

I eto, zbog svega navedenoga, kupila sam sušenu tapioku i napravila si puding. 

  • 40 g tapioka kuglica
  • 300ml kokosovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica stevije

Tapioku sam stavila u kokosovo mlijeko i na srednje toploj ploći kuhala uz stalno miješanje oko 10 minuta. Maknula sam s ploče, pustila da se malo ohladi, dodala ekstrakt vanilije i steviju i servirala. 

p.s. osim u prehrani, tapioka ima još jednu namjenu: koristi se u izradi ekoloških vrećica koje su biorazgradive. 

 

 

Objavljeno 17.03.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija