Bez obzira na datume i blagdane, za večeru je uvijek dobro jesti nešto lagano i proteinsko. Naime, nakon toga idemo spavati pa nam ne trebaju ugljikohidrati jer ih nećemo imati gdje potrošiti. Našla sam jedan zanimljiv recept za proteinski namaz s lukom pa sam ga sinoć i isprobala.
Sastojci:
- 1 veća glavica luka
- 2 žlice kokosovog ulja
- malo kajenske paprike
- 1 žličica senfa
- malo soli i papra
- 100 g posnog sira, nekog kremastog
Luk sam narezala na tanke trakice. Na tavi sam zagrijala kokosovo ulje pa stavila nasjeckani luk, kajensku papriku, sol i papar i dinstala na laganoj vatri 15-ak minuta dok se luk nije potpuno omekšao. Pazite da luk ne zagori. Cilj je da se luk karamelizira, ali ne izgori.
U posudi sam izmiješala posni sir i senf pa izmiješala dok se nije ujednačilo. Dodala sam karamelizirani luk sa začinima i promiješala. Ja sam jela sa svježim povrćem, a recimo moglo bi biti zanimljivo mazati na kriškice jabuke...
Nemojte se bojati luka u ovom obliku jer je potpuno izgubio svoj miris i ljutost i postao sladak tako da je ovo jedna jako fina i slatkasta kombinacija.
Objavljeno 07.12.2015.