Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Najpoznatiji tajlandski desert: Khao Neeo Mamuang (mango na riži)

riza mango

Jučer sam se vratila s ljetovanja. Da, dobro sam napisala. Kraj je veljače i ove godine smo Jelena i ja odlučile zagrebačku zimu skratiti odlaskom u toplije krajeve. Odabrane destinacije su ovaj put bile Tajland i Kambodža. Temperatura - između 28 i 35. Divota! 

Povratak u Zagreb i u stvarnost se dogodio jutros sa zvukom alarma. U narednim danima, slagat ću dojmove koji su zaista jako pozitivni, u svim aspektima - od ljudi, prirode, znamenitosti, vremenskih prilika do onoga što je meni zaista jako bitno pri ocjenjivanju destinacije - hrane! Hrana koju sam jela maksimalno raznoliko u ove dvije države je zaista prefina!

Uz jednu napomenu: ako Tajlanđanima kažete da bude "malo spicy" budite spremni da ćete to jedva moći pojesti, čak i ako zaista jako volite ljutu hranu! Ako kažete da ne želite spicy, bit će toliko spicy da možete jesti i da je i dalje znatno više ljuto od onoga što ste naučili u našim kuhinjama. 

No, za početak vam donosim recept za tradicionalni tajlandski desert: Khao Neeo Mamuang (mango na ljepljivoj riži). Naime, u svakom restoranu u Tajlandu (posebno u sjevernom dijelu ove azijske države) pronaći ćete ovaj recept, a ako ste od onih koji žele za desert nešto čokoladno - zaboravite! Toga na Tajlandu nema gotovo nigdje!

No, kad probate njihove deserte, shvatite da vam čokolada zapravo nije ni potrebna!

Jedini problemčić jest da u originalni recept ide posebna ljepljiva riža, khao neow, koju kod nas nećete pronaći pa je zamijenite klasičnom rižom. 

Dakle, pripremite si doma mango na riži i uživajte gotovo kao da ste na Tajlandu. 

Sastojci: 

  • 1 mango
  • 100 g riže
  • 120 ml kokosovog mlijeka (u limenci)
  • sladilo
  • malčice soli

Rižu je potrebno dobro skuhati, tako da nema onih tvrdih dijelova u unutrašnjosti zrna. Kad je riža gotova, skinite je s ploče i ostavite u tekućini / sluzi u kojoj se kuhala. Povući će još vode u sebe. 

Za to vrijeme, na srednjem toploj ploči zagrijte kokosovo mlijeko sa sladilom ili soli (ovo možete napraviti i u mikrovalnoj pećnici). Nakon toga, skinite s ploče i ostavite da malo stoji i ohladi se. 

Ogulite mango i narežite na trakice ili kockice, kako god želite. Rižu stavite u zdjelicu, preko nje posložite mango pa prelijte kokosovim mlijekom.

Uživajte i budite stalno nasmiješeni - to je apsolutno IN na prekrasnom Tajlandu! 

Objavljeno 27.02.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija