Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mornarski kolač s bademima

mornarski kolac

Jako me veseli kada mi čitatelji šalju svoje zdrave recepte. Na taj način širimo tu našu zajednicu i izmjenjujemo ideje i recepte i na taj način se, doslovno preko želuca, povezujemo. No, ono što me još i više veseli je kad mi recepte šalju neki moji kolege s fakulteta s kojima me, na prvu, ne povezuju ovakve teme.

Recept koji slijedi poslao mi je kolega Marko Turk s kojim sam slušala predavanja na kroatistici i koji je nakon završetka studija uspješno nastavio razvijati svoju znanstvenu karijeru. No, osim karijere na fakultetu, Marko je u godinama nakon fakulteta mnogo uložio i u svoje zdravlje i formu i danas je jedan od onih s kojim mogu razgovarati i o treninzima, zdravoj prehrani, ali i o temama koje nas profesionalno vežu.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 g brašna (100g kukuruznog i 50g integralnog)
  • 2 kisela vrhnja (dalje su mjere na plastičnu čašu (pč) od kiseloga vrhnja)
  • 1 pč mljevenih badema
  • 10 cijelih badema
  • 1/2 pč voćnog šećera
  • 1/2 pč maslinovog ulja
  • 1/4 pč rakije (najbolja bi bila travarica, ali dobre su i druge rakije)
  • 1/2 pč soka od naranče
  • 1 jušna žlica meduna ili meda (preferiram medun jer je kvalitetniji, ali može i med)
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica naranče
  • Prstohvat soli
  • Po želji: marmelada od naranče ili smokve

mornarski kolac

Priprema:

Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodati prstohvat soli i odložiti u hladnjak.

Žutanjke kremasto izmiješati sa šećerom i medunom, zatim dodati kiselo vrhnje, maslinovo ulje, sok od naranče i rakiju te sve najslabijom brzinom miksera povezati u jedinstvenu smjesu. Nakon toga postepeno dodavati mljevene bademe te brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Kada ste sve zajedno sjedinili na kraju dodati ribanu koricu naranče.

Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg.

Snijeg od bjelanjaka postepeno dodavati u prethodno pripremljenu smjesu. Bjelanjke uvijek prebacujte i sjedinjujte sa prethodnom smjesom drvenom žlicom konstantno miješajući u smjeru kazaljke na satu.

Kada ste dobili kompaktnu smjesu polako premjestiti u prethodno namašćenu (nekoliko kapi maslinovog ulja) i malo pobrašnjenu tepsiju. Na dno tepsije prije nego što ste izlili smjesu ravnomjerno rasporedite 10 cijelih badema.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici (koristim opciju vrućega zraka) na 170-180 stupnjeva oko 30 minuta.

Kada je kolač pečen i ohlađen možete ga premazati marmeladom od naranče ili smokava.

Napomena: prvih 20 minuta ne otvarajte pećnicu. Nakon toga možete provjeriti nožem ili čačkalicom je li kolač pečen te ostaviti još 5-10 minuta ovisno o jačini pećnice.

Kolač sam nazvao mornarski jer je riječ o kolaču koji je idealan za konzumiranje na jedrenjima (zadržava postojanost i ne kvari se kao kremasti kolači, a maslinovo ulje mu daje morski štih) ili na planinarenjima i izletima kada vam je potrebna energija.

Dobar tek!

Objavljeno 23.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija