Nekoliko dana provedenih u Berlinu nisam iskoristila za uživanje u poznatim njemačkim kobasicama, ali sam multikulturalnost toga grada osjetila kroz uživanje u raznovrsnim specijalitetima nacionalnih kuhinja, najčešće azijskima. Između ostaloga, u jednom sam azijskom restoranu jela njihovu slatku rižu s orašastim plodovima.
Iako se u originalu radi o desertu, moguće ju je iskombinirati i kao prilog u glavnom jelu. Uz komad mesa. Pogotovo ako volite miješati slatke i slane okuse.
- 90 g basmati riže
- 2 žlice malaca ili gheea
- štapić cimeta od 1 cm
- 2 klinčića
- 1 žličica stevije
- 50 + 500 ml vode
- 1 žličica šafrana, otopljena u 1 žlici mlijeka
- 1/4 žličice kardamoma
- 3 badema, narezana na listiće
- 3-4 indijska oraščića, usitnjena
- 5-6 grožđica
- 2-3 pistacije, nasjeckane na sitno
Basmati rižu operite pa je stavite kuhati u 500 ml vode. Rižu skinite s ploče kad je gotovo kuhana. Vrijeme kuhanja pratite prema uputama na pakiranju.
Kad je gotova, procijedite je i isperite pa ostavite da se malo ohladi.
Na dubljoj tavi zagrijte maslac ili ghee pa dodajte cimet, klinčić pa uz miješanje dinstajte 30-ak sekundi. Dodajte steviju i 50 ml vode pa promiješajte i ostavite da zavrije, oko minute.
Potom dodajte u mlijeku otopljen šafran i kardamom. Miješajte i kuhajte oko minute. Potom dodajte rižu i sve dobro promiješajte. Miješajte dok riža ne dobije lijepu žutu boju od šafrana i kardamoma.
Smanjite toplinu ploče i ostavite da kuha, dok sva tekućina ne ispari. Potom isključite ploču i ostavite par minuta da se malo arome sljube. Potom dodajte na sitno nasjeckane orašaste plodove i grožđice pa promiješajte i servirajte kao samostalan obrok ili kao dodatak uz primjerice komad pilećih prsa pečenih na grilu.
Objavljeno 27.06.2017.