Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Meethe chawal - indijska slatka riža s orašastim plodovima

indijska riza

Nekoliko dana provedenih u Berlinu nisam iskoristila za uživanje u poznatim njemačkim kobasicama, ali sam multikulturalnost toga grada osjetila kroz uživanje u raznovrsnim specijalitetima nacionalnih kuhinja, najčešće azijskima. Između ostaloga, u jednom sam azijskom restoranu jela njihovu slatku rižu s orašastim plodovima.

Iako se u originalu radi o desertu, moguće ju je iskombinirati i kao prilog u glavnom jelu. Uz komad mesa. Pogotovo ako volite miješati slatke i slane okuse.  

  • 90 g basmati riže
  • 2 žlice malaca ili gheea
  • štapić cimeta od 1 cm
  • 2 klinčića
  • 1 žličica stevije
  • 50 + 500 ml vode
  • 1 žličica šafrana, otopljena u 1 žlici mlijeka
  • 1/4 žličice kardamoma
  • 3 badema, narezana na listiće
  • 3-4 indijska oraščića, usitnjena
  • 5-6 grožđica
  • 2-3 pistacije, nasjeckane na sitno

Basmati rižu operite pa je stavite kuhati u 500 ml vode. Rižu skinite s ploče kad je gotovo kuhana. Vrijeme kuhanja pratite prema uputama na pakiranju. 

Kad je gotova, procijedite je i isperite pa ostavite da se malo ohladi. 

Na dubljoj tavi zagrijte maslac ili ghee pa dodajte cimet, klinčić pa uz miješanje dinstajte 30-ak sekundi. Dodajte steviju i 50 ml vode pa promiješajte i ostavite da zavrije, oko minute. 

Potom dodajte u mlijeku otopljen šafran i kardamom. Miješajte i kuhajte oko minute. Potom dodajte rižu i sve dobro promiješajte. Miješajte dok riža ne dobije lijepu žutu boju od šafrana i kardamoma. 

Smanjite toplinu ploče i ostavite da kuha, dok sva tekućina ne ispari. Potom isključite ploču i ostavite par minuta da se malo arome sljube. Potom dodajte na sitno nasjeckane orašaste plodove i grožđice pa promiješajte i servirajte kao samostalan obrok ili kao dodatak uz primjerice komad pilećih prsa pečenih na grilu. 

Objavljeno 27.06.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija