Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Low-carb bolonjez

spageti tikvica

Jelena se opet malo zaigrala u kuhinji pa nam je poslala svoj recept za "low-carb bolonjez". 

Kopiram vam cijelu komunikaciju: 

Ne znam točno kako se zove ta tikva, ali u receptima je to spaghetti squash. Uglavnom, ovo je bolonjez bez špageta. Srećom, nisu „meatless meatballs“, inačice koje prezirem.

Digresija: je li to oksimoron ustvari? Kao „meatless steak“...ono, uzmi gun, pogodi se precizno!

Sastojci: 

  • 1 češanj češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica kokosovog
  • ili maslinovog ulja
  • 300 g mljevene junetine
  • pelati 
  • 1 spaghetti tikva
  • začini - po želji (peršin, sol, papar, šafran, mljevena paprika i čili)
  • parmezan ili neki ribani sir                  

Elem, češanj i luk isjeckati i postakliti na žlici kokosovog ili maslinovog ulja.                       

Ubaciti 300g mljevene junetine i izmrviti kuhačom miješajući, tj. pirjajući. Kao što inače pripremamo bolonjez ili mljeveno meso za tortilje. Začiniti - po želji (peršin, sol, papar, šafran, mljevena paprika i čili).                     

Nakon 10-15 min kad meso potamni, ubaciti pasate ili isjeckane rajčice ili koncentrat rajčice razrijeđen s vodom. I još malo podliti vodom ili još bolje temeljcem, ako ga imate.

Kad se meso smekša – bolonjez je gotov.                     

Dok se meso dinsta, u pećnici na 180-200 stupnjeva treba staviti sljedeće: prepolovljenu tikvu ili tikvicu, vrstu od koje možeš raditi špagete.

Dakle, ja sam je prepolovila i prvo okrenula s korom prema gore (izbola sam je malo vilicom da brže omekani), i nakon 10-ak minuta pečenja sam je okrenula. Jako brzo omekani jer nije bila prevelika. Kad je tikva "pečena", izvadit je iz pećnice.

pageti tikva

Važno: moja je bila mala i prvi put sam je radila pa nisam znala što i kako, no nije imala puno koštica (onih većih koje ne jedemo) pa nije bilo problem to istrijebiti nakon pečenja.

No, pretpostavljam da je kod većih tikva s više koštica potrebno samo taj dio s košticama izdubiti pa onda staviti peći.

Uglavnom, tu tikvicu samo vilicom grebeš i imaš tanke tanke špagetiće (na prvoj slici su špageti i kora koju ja ostala nakon što sam vilicom sve pokupila.

Bolonjez preliješ preko „špagetikvica“ i gore naribaš sir ili parmezan i jedeš. Sa salatom. Jako fino.

Ovo je bilo za 2 porcije.

squash bolonjez

Objavljeno 01.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija