Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Klasični trbušnjaci? Zaboravite na njih, zauvijek!

Koliko često u dvoranama za vježbanje i dalje vidite osobe koje rade one klasične trbušnjake (sit-ups)? Ako je i samo jednom mjesečno - prečesto je!

Naime, trbušnjaci koji su godinama slovili za jedine učinkovite ne samo da to nisu s aspekta izgradnje mišića trbuha, već imaju i niz negativnih učinaka na zdravlje vježbača pa ih je preporučljivo strogo izbjegavati. 

Najgore od svega je što ćete u osnovnim školama i dan-danas često vidjeti djecu kako rade te trbušnjake, a profesori ih pritom po mogućnosti još i požuruju, da ih u minuti naprave što više!!

Primarni razlog zašto ove trbušnjake treba izbjegavati jest snažan pritisak koji one stvaraju na kralježnicu.

Tijekom izvedbe ovih trbušnjaka, stvara se pritisak na kralježnicu koja je već u nepravilnom položaju te se aktiviraju fleksori kuka, mišići koji se protežu od bedara do lumbalnog dijela kralježnice u donjem dijelu leđa.

Kada su fleksori kuka prejaki ili preuski, oni stvaraju opterećenje donjem dijelu leđa, što može biti uzrok nastanka bolova u tom, donjem dijelu leđa i lumbalnoj kralježnici, stoji u rezultatu studije objavljene u Harvard Health Publications.

trbušnjaci

Studija provedena među američkim vojnicima potvrdila je da ova vrsta trbušnjaka ima negativan utjecaj na zdravlje kralježnice. Naime, čak 56 posto svih ozljeda koje su vojnici imali uslijed neke od vježbi koje izvode u svojim treninzima, uzrokovane su ovim trbušnjacima!

Tijekom izvedbe klasičnih trbušnjaka, stvara se sila na diskove kralježnice koja može dovesti do hernije, odnosno oštećenja diska, ističe slavni Stuart McGill, profesor biomehanike kralježnice na University of Waterloo.

Dakle, ako ste ih dosad radili - zaboravite na njih!

Zamijeniti ih npr različitim vrstama izdržaja (plankova) koji jačaju mišiće cijeloga corea, koji je odgovoran za vašu posturu, ali i ukupno zdravlje.

 

Objavljeno 29.11.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija