Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Goveđe mesne okruglice u umaku od brusnica

okruglice

Goveđe mesne okruglice, začinjene aromatičnim muškatnim oraščićem i pimentom, u gustom umaku, servirane s umakom od brusnice. Zdravija verzija IKEA švedskih mesnih okruglica.

Za mesne okruglice i umak:
  • 500g mljevenog goveđeg mesa
  • 2 jušne žlice kruših mrvica
  • 1/2 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 čajne žličice mljevenog pimenta
  • 1 žumanjak
  • sol i papar prema ukusu
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice integralnog brašna
  • 2 šalice goveđeg temeljca
Za umak od brusnica:
  • 1 šalica sušenih brusnica
  • 1 jušna žlica meda ili agava sirupa
  • 1 jušna žlica svježeg limunovog soka
 

mesne okruglice

U dublju posudu stavite mljeveno goveđe meso. Dodajte krušne mrvice i začine, sol i papar prema ukusu. Dobro promješjte drvenom kuhačom ili rukama. Umutite žumanjak i dodajte ga smjesi. Dobro promješajte. Pustite da smjesa odstoji 10 minuta.

Rukama izradite okruglice, umočite jednu stranu okruglice u integralno brašno i posložite ih na tacnu.

Zagrijte maslinovo ulje u većoj teflon tavi. Prepržite okruglice 5-8 minuta na srednje jakoj vatri, preokrećući ih, dok se ne zarumene sa svih strana. Izvadite okruglice na tanjur. Stavite sa strane.

U tavu dodajte brašno i minutu ga prepržite. Polako dolijevajte goveđi temeljac, mješajući pjenjačom pazeći da ne nastanu grudice. Smanjite vatru na najmanje i pustite neka se umak zgusne, 1-2 minute.

Vratite okruglice u tavu u umak, lagano promiješajte. Kuhajte još 8-10 minuta na laganoj vatri.

Servirajte toplo uz pire od krumpira i sosom od brusnice.

okruglice

Za umak od brusnice:

Namočite brusnice u toploj vodi i pustite neka odstoje 15 minuta. Ocijedite brusnice. Vodu u kojoj su stajale brusnice sačuvajte.

Polovicu brusnica prebacite u blender, dodajte 2-3 jušne žlice vode u kojoj su stajale brusnice, te dobro izmiksajte.

Ostatak brusnica stavite u dublji lončić ili posudu za kuhanje umaka, dodajte med ili sirup i ocijeđeni limun, te izmiksane brusnice. Kuhajte 10 minuta, mješajući povremeno, dok se tekućina ne reducira, a sos fino ukuha.

Izvor: Natalie’s Food & Health

Objavljeno 25.07.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija