Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Glazba i vježbanje: može li jedno bez drugoga?

Koliko vam je glazba važna tijekom vježbanja? Jeste li među onima koji ne mogu odraditi trening ako su zaboravili slušalice za mobitel, pa su osuđeni na (gotovo redovito) lošu glazbu u vašem fitness centru?

Ja zapravo imam različite faze odnosa prema glazbi tijekom vježbanja ili neke druge aktivnosti. Primjerice, kardio trening puno više volim raditi na otvorenom - bicikl mi je najdraži prijatelj, pa nas dvoje krenemo i nakon pristojne vožnjice Jarunom, skrenemo u blato pa se zajedno valjamo, špricamo... Sigurna sma, da je živo biće, on bi se vjerojatno jednako kao i ja radovao tim blatnjavim avanturama :prase:

Dok se vozim po cesti ili nekom ne pretjerano neravnom terenu (npr. po nasipu) volim imati glazbu, ona mi drži ritam pedaliranja, motivira me i koncentira na metre preda mnom. Ovdje mi dobro pristaje neka deep house glazba, neka elektronika, nešto tome slično...

Što se teretane tiče, zapravo vrlo rijetko imam glazbu u ušima. Osim, kad odlučim raditi teški čučanj. Tada stavljam neku vrlo laganu glazbu, ne nešto što me nabija po bubnjićima, već nešto što me smiruje i daje mi kontrolu nad disanjem i pokretima. Iako nisam taj tip, ali u ovakvim situacijama vrlo često slušam ili neke instrumentale ili neku klasiku. 

Kad sam u svibnju prošle godine bila u Americi, prvo što sam zamijetila u njujorškim teretanama jest - odsustvo glazbe! NEMA! Ništa ne svira. Neobično je kako mi je tada glazba nedostajala i činilo mi se da se svaki udarac bučica o pod znatno jače čuje... A onda sam shvatila poantu te "tišine". SVI vježbači imaju slušalice i slušaju nešto svoje. 

A u našim teretanama? U posljednje vrijeme sve češće doživljavam da u teretanama svira radio. Očito vlasnici sve manje pozornosti pridaju odabiru glazbe za svoje vježbačke prostore. U drugim slučajevima - imaju 2-3 cd-a i nakon tjedan dana znate već i redoslijed pjesama napamet. Treći slučaj su YouTube playliste... Dakle, za zaključiti je da se u hrvatskim teretanama glazba smatra nevažnom, pa ni nema potrebe za ozbiljnijim pristupom glazbi koja se pušta ljudima koji vježbaju. 

Što vi mislite o svemu ovome? 

Objavljeno 02.02.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija