Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Darujete li sebe hranom ili jedete da utažite glad? (+ recept za salatu s piletinom)

Pitala me jučer jedna prijateljica ovako: "Ja svaki dan čitam sve te tvoje tekstove s receptima. Kako to da uz svaki recept imaš i neku priču?"

Iskreno, na prvu mi nije bilo uopće jasno što me pita. Kako ne bih imala priču uz obrok? Pa obrok je važan trenutak u danu, životu. Možda upravo u tome i jest odgovor na njezino pitanje. U toj "važnosti" koju ja pridajem obrocima koje spremam, bez obzira radim li ih samo za sebe ili za stolom ima više ljudi.

Iako živim solo, ne prođe dan da ne kuham. Niti jedan dan u posljednjih 7 godina nije prošao bez kuhanja i pripreme obroka. Ne jedem sendviče, a ako nešto grickam pa tako "odradim" obrok, onda su to jedino i isključivo orašasti plodovi za međuobrok.

Doručak kuham. Ručak kuham. Večeru kuham.

Osim što volim kuhati, postoje i drugi razlozi zašto to radim.

Prvo i najvažnije je to što tako imam kontrolu nad hranom koju jedem, znam koje sastojke stavljam, znam omjere, znam koji su začini i pritom biram ono što mi je u pojedinom obroku potrebno.

Drugo, priprema hrane i uživanje u obroku je neka vrsta "darivanja" samome sebi. To je recimo odgovor na ono pitanje "kad si zadnji put učinila nešto za sebe?" Eto, moj odgovor je - jutros, pripremila sam si doručak. A učinit ću nešto za sebe i čim završim ovaj tekst jer je vrijeme za ručak. Naime, hranu ne doživljavam kao "nužnost za preživljavanje" već kao darivanje samome sebi. A što ima loše u tome da si nešto darujemo svaki dan?

Treće, nema sumnje da je činjenica da sam zadnji put bila bolesna u srednjoj skoli zacijelo povezana s time kako jedem. (Da bude jasnije, sad imam 37 godina.)

Dakle, uz svaki recept imam neku priču jer o svakom obroku razmišljam. Smišljam što ću jesti. nekada planiram dulje vremena pa onda i obrok najčešće bude složeniji. Nekada se smišljanje svodi na "otvori fridž i smisli recept iz onoga što pronađeš unutra", ali čak i tada postoji priča.

Evo, sad ispada da i uz recept koji slijedi postoji priča, iako ova prethodno napisana priča ni nema veze sa samim receptom, ali eto, htjela sam pojasniti o čemu razmišljam...

Dakle, a što sam jela? ;)

salata piletina

Jela sam salatu s piletinom.

Sastojci su ovi:

  • 200 g kuhane piletine
  • 10-ak cherry rajčica
  • zelena salata
  • 1 stabljika celera
  • peršin, na sitno narezan
  • malomasni tekući jogurt

Kuhanu piletinu sam imala od ručka, pa sam je samo izvadila iz hladnjaka i narezala na kockice. Sve ostalo sam narezala na sitno, pomiješala i istresla u duboki tanjur. Na kraju sam prelila jogurtom i gotovo.

Objavljeno 01.07.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija