Tamna čokolada, sa 75% i više kakaa u medijima se često reklamira kao "zdrava" i "dobra za zdravlje". Kao potvrda te teze navode se rezultati studija prema kojima je konzumacija čokolade dobra za zdravlje srca, mozga, a čak i za smanjenje masnoga tkiva, pogotovo u području trbuha. No, je li to doista tako ili se radi o dobrom marketinškom triku na koji žele nasjesti svi?
Kad se kaže da je "čokolada dobra za zdravlje" treba imati na umu da čokolada o kojoj se u tom slučaju govori nema baš previše veze s vašom omiljenom čokoladom koju ćete kupiti na polici supermarketa!
Naime, u ovom slučaju se govori o čokoladi koja je samo u malenom postotku nalik kupovnoj čokoladi, a ima dodane ogromne količine polifenola koji ima dokazan niz prednosti za ljudsko zdravlje. Dakle, taj pojam "čokolade" ne odnosi se na 99% onoga što se u supermarketima prodaje pod čokoladom ili pod proizvodima koji sadrže čokoladu.
Dakle, većina (gotovo sve) čokolade koje možete kupiti u supermarketu debljaju, povećavaju rizik od razvoja dijabetesa, negativno utječu na krvni tlak i ukupno zdravlje!
Obična, tamna čokolada... slična stvar, različito pakiranje
Studija objavljena u The FASEB Journal potvrdila je da obična mliječna čokolada sa sadržajem fenola <5 ekvivalentne galne kiseline (to je jedinica koju koristite za mjerenje ukupne količine polifenola u određenom proizvodu) i prosječna tamna čokolada sa sadržajem fenola <15 ekvivalentne galne kiseline imaju isti učinak na debljanje kao i čokolade s niskim udjelom polifenola.
Prema grafikonu objavljenom u američkom Istraživanju o nacionalnom zdravlju i prehrani, stoji da konzumacija samo 20 g čokolade s niskim udjelom polifenola na dan u trajanju od 4 tjedna izaziva povećanje težine za 500 g, a u periodu od godinu dana - rast težine iznosi 6 kilograma.
Tim porastom težine, rizik za razvoj dijabetesa raste za visokih 19%! Također, ova količina dobivenih kilograma udvostručuje rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka čim se značajno povećava rizik od razvoja srčanih i bubrežnih bolesti, demencije te infarkta.
Dakle, koja je čokolada zdrava?
Vrlo je teško odgovoriti na ovo pitanje s obzirom na činjenicu da niz faza u proizvodnji čokolade utječe na udio polifenola koji e nalaze u finalnom proizvodu. Prvenstveno, različite vrste (sorte) zrna kakaa imaju različite udjele polifenola. Nadalje, sirovina za proizvodnju čokolade tijekom obrade prolazi različite faze koji utječu na udio polifenola.
Najveći negativni učinak u procesu stvaranja čokolade na udio polifenola ima fermentacija zrna kakaa koje gubi udio ovih visokovrijednih molekula za čak 90%! Nakon fermentacije, sušenje kakaova crna dodatno uništava njegovu polifenolsku vrijednost pa se ona spušta na manje od 5% od početnog udjela. Na kraju i proces alkalizacije koji kakaovo zrno prolazi također umanjuje njegovu vrijednost.
Iz svega navedenoga jasno je da je udio polifenola s kojima se čokolada inače "diči" u konačnom proizvodu toliko nizak da svakako nije prednost koju treba isticati u traženju opravdanja za svakodnevnu konzumaciju čokolade.
Uživajte u čokoladi u umjerenim količinama i birajte onu sa što većim udjelom kakaa, ali zaboravite na krilaticu da je tamna čokolada dobra za vaše zdravlje, jer je ona jako daleko od istine!
Objavljeno 08.12.2016.