Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Čime zamijeniti jaja u receptima?

Ponekad nam se čini da je nemoguće zamisliti život bez jaja. Naime, ne samo da ih je moguće napraviti na stotine načina, već su jaja sastavni dio jako velikog broja recepta, od slatkih do slanih, a pogotovo onih koji zahtijevaju termičku obradu. 

Naime, jaja u kuhanju imaju niz funkcija: od toga da djeluju kao emulgator, kvasac (točnije, čvrsti snijeg izrađen od odvojenih bjelanjaka), vezivno sredstvo i pojačivač (točnije, odvojeni žumanjci).

Nažalost postoje mnogi koji zbog različitih alergija ne smiju jesti jaja, no to ne znači da se moraju odreći svih namirnica koje sadrže jaje. Rješenje je u zamjenama s drugim namirnicama koje se u pojedinim receptima ponašaju istovjetno jajima.

jaja

Evo najboljih zamjena za jaja:

1. Lanene sjemenke

Lanene sjemenke su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama, smatra ih se superhranom i kada su smljevene i pomiješane s vodom ponašaju se jednako kao jaja.

Za zamjenu za 1 jaje, treba pomiješati 1 žlicu mljevenih lanenih sjemenki s 3 žlice vode (sobne temperature) pa ostaviti neko vrijeme da smjesa postane želatinozna.

lanene

2. Banane

Jako zrela, vilicom stisnuta banana ponaša se isto kao jaje u velikom broju recepata koji zahtijevaju pečenje, poput palačinki ili raznih vrsta kruha. Banana sljubljuje sve sastojke zbog svoje vlažnosti, a daje kremastu strukturu i dodatnu slatkoću.

Preporuka je da se je jedno jaje zamjenjuje s polovicom jako zrele banane.

Dodatno, prirodni šećeri u banani će se na visokoj temperaturi karamelizirati što će kruhu ili palačinkama dati hrskave, smeđe rubove. 

3. Tofu

Tofu je zamjena za jaja u različitim slanim receptima, od omleta do raznih salata. Ako dodate malo curryja ili kurkume da obojite tofu, mnogi neće ni zamijetiti da ste jaja zamijenili nekom drugom namirnicom.

Čvrsti ili polučvrsti tofu je jako dobar u omletima ili salatama, dok je onaj mekani bolji za pečene varijante obroka.

Zbog visoke razine vlažnosti, tofu dobro povezuje namirnice, a nježan okus omogućava drugim namirnicama u obroku da preuzmu dominaciju okusa.

Jedno jaje zamjenjuje se s 60 grama tofua.

4. Sok od jabuke ili pire od nekog voća ili pire krumpir/batat 

Vrlo slično kao bana, ove tri namirnice možete iskoristiti kao zamjenu za jaje. Treba imati na umu da će voće dati aromu obroku u koje ga ubacujete.

Jedno jaje zamjenjuje se s 60 grama pirea od voća ili pire krumpira ili batata.

5. Chia sjemenke

chia

Chia sjemenke su hit u kuhinji posljednjih godina. Jako bogate vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, sastavom su dobile svoje mjesto u mnogim obrocima. Zbog svoje sposobnosti da upijaju vodu i prave gelastu strukturu, koristi ih se kao zamjenu za jaje.

Omjeri su jednaki kao i za lanene sjemenke: Za zamjenu za 1 jaje, treba pomiješati 1 žlicu chia sjemenki s 3 žlice vode (sobne temperature) pa ostaviti neko vrijeme da smjesa postane želatinozna.

6. Jogurt

Zbog svoje kiselosti, jogurt se često ponaša kao kvasac, posebno ako uz njega u receptu dolaze i prašak za pecivo.

Jedno jaje zamjenjuje se s oko 100 ml jogurta.

Znate li vi za još kakav način zamjene jaja u receptima?

Objavljeno 08.11.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija