U različitim Paleo kuharicama i blogovima dostupnima na internetu često pronađem zanimljive recepte. Neki su više ili manje u skladu s mojim načinom prehrane, pa se u opstalim obrocima malčice prilagodim kako bih ostala u nekom željenom nutritivnom omjeru i količinama.
Prije par godina sam se upoznala s bučama i otad ih svake godine jedem od prvog dana kad se pojave na policama supermarketa ili na tržnici. Hokkaido, butternut, kabocha... Svaka je fina na svoj način, a mogućnosti pripreme su ogromne.
Evo jednog paleo recpeta za pripremu punjene butternut buče:
Sastojci:
- 1 butternut buča, prerezana po dužini
- 450 g mljevene govedine
- 6 feta pancete
- 3 manje glavice luka
- sol, papar
- 1 čajna žličica cimeta
- 3 žlice aceta balsamica
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Buču prerežite na pola i žlicom izvadite koštice iz unutražnjosti. U veću posudu stavite 2 cm vode pa buče poklopite na dno i kuhajte tako oko 30 minuta. Ako ovda ispari, dodajte. Dok se buča kuha, na tavi prepecite pancetu da postane hrskava. Pancetu izvadite na tanjur, a masnoću ostavite na tavi.
Na tavu bacite 2 glavice luka (nasjeckane) i dinstajte pa dodajte mljeveno meso. Dodajte sol, papar i cimet pa dinstajte dok se meso ne izdinsta do kraja. Izvadite i stavite u posudu.
Buče izvadite iz lonca pa žlicom izdubite unutrašnjost, tako da ostavite oko pola cm mesa, uz samu koru. narežite izdubljeno meso buče i pomiješajte s mesom. Dodajte svemu pečenu pancetu pa promiješajte.
Buče napunite ovom mješavinom pa stavite u pećnicu da se peče oko 20 minuta. Dok se buča peče, na tavi prepecite treću glavicu luka koju ste narezali na trakice. Prelijte je s acetom balsamicom tako da se karamelizira.
Kad su buče gotove, po vrhu raspodjelite karamelizirani luk i uživajte!
Objavljeno 19.01.2016.