Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Bit će frka: Znanstvenici dokazali da su "slabići" snažniji od bodybuildera!

"Tko se zadnji smije, najslađe se smije", mogla bi biti poslovica koju će primijeniti mnogi čijim se bicepsima (ili njihovom nepostojanju) ismijavaju zaljubljenici u bodybuilding. Naime, studija provedena na Manchester Metropolitan University potvrdila je da je 1 gram mišića bodybuildera slabili od grama mišića osobe koja nikada uteg nije uhvatila u ruku!

Rezultati studije objavljeni su u magazinu Experimental Physiology. Znanstvenici su uzeli uzorke mišićnog tkiva bodybuildera, sprintera i osoba koje se nikada nisu bavile bodybuildingom.

Mišićna vlakna su promatrana s aspekta brzine njihove kontrakcije po čemu je zaključivano o njihovoj snazi. U usporedbi s bodybuilderima, i mišićna vlakna sprintera su bila bolje kvalitete.

Znanstvenici su potvrdili da bodybuilderi imaju velika mišićna vlakna koja mogu generirati silu znatno veću od prosječnog čovjeka. No, studija je pokazala da je promatrana količina mišićnog tkiva (1 gram) bodybuildera znatno slabija od iste količine mišićnog tkiva osobe koja nikada nije radila trening snage.

Voditelj studije, profesor Hans Degens ističe da su mnogi "impresionirani količinom mišićnog tkiva koje bodybuilderi uspiju izgraditi pa samim time očekujemo da su ti ljudi i ekstremno snažni, kao Nevjerojatni Hulk."

"Ipak, iznenadila je u ovoj studiji potvrđena činjenica da 1 gram mišićnog tkiva bodybuildera može proizvesti manje snage, nego 1 gram mišićnog tkiva osobe koja se ne bavi ovim sportom. Naš zaključak je da je mišićna kvaliteta kod bodybuildera "znatno slabija" nego u osoba izvan ove aktivnosti!", ističe Degens.

"Zaključili smo da prekomjeran rast mišića može imati štetne učinke na kvalitetu mišića, te da je kvaliteta mišića bolja kod mišića normalne veličine nego kod onih koji su metabolički povećani.", dodaje.

U zaključku studije stoji da su "bodybuilderi snažni upravo zbog količine mišićnog tkiva koje imaju, čime kompenziraju "slabost" svakog pojedinog grama svojih mišića". "Metoda treninga očito ima značajan utjecaj na kvalitetu mišića, što je jako važna informacija za trenere koji žele kod svojih sportaša popraviti performanse ili fizički izgled", ističe prof. Degens.

Objavljeno 01.10.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija