Do prije par godina nisam niti mogla zamisliti cvjetaču u receptima, a sada vam riječima ne mogu opisati koliko je volim u ovom kremastom umaku. Ovaj veganski cheesy umak postao je omiljeni favorit mojih ukućana, a prednost mu je što se odlikuje nevjerojatno bogatim ukusom zahvaljujući kombinaciji cvjetače, indijskih oraščića, prehrambenog kvasca i začina. Za razliku od popularnog Alfreda umaka ne sadrži nikakve konvencionalne mliječne proizvode tako da u njemu mogu uživati i osobe osjetljive na mliječne proizvode.
Sastojci:
-1 glava cvjetače
-1 šalica natopljenih indijskih oraščića
-1/2 šalice bademovog mlijela
-4 žlice prehrambenog kvasca
-1/2 žličice senfa u prahu
-1/2 žlice iscijeđenog soka od limuna
-prstohvat muškatnog oraščića
-1/2 žličice himalajske soli
Priprema:
Očistite cvjetaču od listova, peteljki i središnje stabiljke pa je nasjeckajte nježno u multipraktiku u obliku riže. U lonac za kuhanje stavite kuhati cvjetaču i vodu. Kada se skuha, procijedite je i ostavite 10 minuta da se ohladi. U blender stavite cvjetaču i ostale sastojke te miješajte do fine kremaste smjese. Svoj umak poslužite uz omiljeno povrće ili tjesteninu.
Objavljeno 21.06.2020.