Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Sjedenje i lijek

Prvi članak koji se tiče svih, po potrebi ću prevesti na engleski ili detaljnije objasniti pojedine dijelove.
Članci će se sastojati od upoznavanja, korištenja, programiranja, i tehnike pokreta-vježbi, rekvizita, vlastitog tijela, ponešto o suplementima, zdravoj hrani i prehrani, pokoji recept ili onog što zatražite.

Ako upravo sjediš, ovo je članak za tebe.
Kada si naučio sjediti? U vrtiću, školi ili još ranije? To sada nije ni upitno jer svi sjedimo, većina previše vremena i života provede u toj poziciji, to je jednostavno tako jer živimo u okolini di nas sve uči na sjedenje. Dođeš na posao sjediš, do posla? do posla sjediš u autobusu ili voziš auto (svaka čast ako voziš biciklu ili hodaš na posao, evo ti jedan +), odeš van na druženje i sjediš na kavi, klupici, parkiću, zidiću, kinu, itd. Jednostavno sjediš previše.

Ono što nisi svjestan jest da je sjedenje štetno za tvoje zdravlje, moglo bi se čak reć da je to alkoholizam ili pušenje naše generacije. Srećom za to postoji lijek koji ću ti otkriti dalje u članku.

Prije toga ću ti obrazložiti u kratkim crtama koji su problemi tvog i mog sjedenja. Navesti ću samo one probleme za početak ako stvarno samo sjediš pravocrtno, i dodati na kraju još lošije stvari koje se možda baš tebe tiču.
Pa ajmo krenuti u kratkim crtima:
- Gubitak mobilnosti kukova i koljena
- Gubitak mobilnosti torakalnog dijela kralježnice (gornji dio leđa ako nisi znao) a to uključuje kifotično držanje i naginanje unaprijed (zvonar crkve ne?)
- Gubitak stabilnosti i mobilnosti ramena - najčešće se radi o nekom obliku propadanja ramena prema naprijed i središtu tijela, nemogućnost normalne kretnje lopatice
- Nojeva glava di je vrat previše pognut prema naprijed, neću ti ni spominjati trenutno zašto je ovo loše, to je već tema za cijeli članak novi
- Gubitak kontroliranja danas svima poznatog "core-a" i njegove snage, točnije svih trbušnjaka/trupa/abdominalnog dijela tijela i ostali nazivi, ako si mislio da ih imaš samo 6, varaš se imaš ih četverostruko više i svi su previše skraćeni u sjedećem položaju
- Glutealna amnezija, pomislio biš da samim time što sjediš da znaš stisnuti dupe i da je puno mišića.....ee neće ići...

Kako se sada osjećaš kada znaš da samim time što sjediš uništavaš svoje tijelo, kralježnicu, zglobove, zdravlje? možda bi bilo bolje da pušiš i krećeš se? neću te nagovarat al možda i bi....

Pitaš se sada jel postoji jednostavno rješenje da ispravim sve ovo od navedenog ? Postoji i to sve kroz jednu kretnju, al pričekaj još malo pa ću ti reći kako.

Što se još dešava dok sjediš ?
Možda sjediš u stranu, imaš tendenciju naginjanja na lakat, lijevi desni, na koljena ili nešto što upravo sada radiš pa si shvatio da možda nebi trebao.
U ovim slučajevima dolazi i do nagnječenja živaca, možda izazivaš ozljedu u laktu, ramenu, zglobu šake i slično, da skratim.....prestani to raditi i već će ti biti bolje.
Činjenica je da svakim iskrivljavanjem u stranu dodatno opterećuješ već ionako napaćeno tijelo koje trpi ono što radiš, u ovom slučaju svoje kralješke potencijalno oštećuješ više nego što bi trebao, a za kralježnicu i kralješke ono što je najgore je flexija sa rotacijom. Rame? previše podignuto, previše spušteno i svi ostali problemi koji poslije vode k tome boli me vrat, ukočila me leđa, ne mogu dignuti ruku iznad razine ramena i slično.

LIJEK:
Ovo je vježba koja će pomoći i onima koji ne sjede naravno, došao si na trening a trener te prvo pitao jel možeš prstima dotaknuti prste na nogama, nakon 30 seknudi ove vježbe moći ćeš osim ako stvarno nisi ustao sa stolice 5 godina, a dodatno izlječiti će sve nedostatke koje sam ti gore već i napomenuo.

Tvoj lijek zove se most i njegove kombinacije.
Varijacija na temu ima jako puno
- Mali most
- Most na ramenima
- Most pomoću lopte
- Most sa ravnim ili povinutim nogama
- Most sa nogama ili rukama na povišenju
- Most sa spojenim nogama na točkama stopala i koljena
- Most sa raširenim nogama
- Most na jednoj nozi, jednoj ruci
- ....possibilites are endless -(:

Zašto toliko varijacija ? Jednostavno varijacije postoje jer netko je flexibilniji više ili manje kao i snažniji više ili manje.

PRIMJENA LIJEKA:
2-3 puta dnevno po 30 sekundi,a napretkom prelazak na težu varijantu. Ako ti možeš i želiš može i 5 minuta dnevno, samo daj -(:

Za bonus: sve varijacije navedenih mostova ću ti poslikati iz svoje perspektive i postaviti ovih dana (već sam to i učinio, al treba prebaciti na računalo i obraditi). Za sada samo random slika uz prilog velikog Google brata. http://i.imgur.com/s75g9qH.jpg

Ono od čega ćeš ti imati koristi je:
- Povećanje mobilnosit kukova (u mostu podigni kukove visoko što više možeš a da se ne podigneš na nožne prste)
- Povećanje mobilnosti torakalnog dijela kralježnice
- Povećanje mobilnosti i stabilnosti ramenog koša i lopatice
- Bolja kontrola "core-a" (doboko disanje u abdomen-trbuh a ne na prsa prilikom izvođenja ove vježbe)
- Vraćanje vrata u prirodan položaj (gledaj iza sebe u stražnji zid a ne u plafon-nebo ako radiš to na svježem zraku, balkonu ili na cesti)
- Jačanje stražnjice (stisneš dupe što jače možeš, a samim time utječeš i na podizanje kukova u zrak, 2 muhe jednim udarcem....ovaj jato muha jednim pokretom -(;

Danas si nešto naučio, a ako ovo primjeniš onda si pomogao samom sebi, možda i nekom drugome ako preporučiš ovaj članak i podijeliš, hajde dolje ti je tipka stisni....high five, down low, to slow -(:

Autor:
Edi 'Fogo' Oršolić
Instruktor Fitnesa u Teretani

#fitness #gym #training #functionaltraining
#health #zdravlje
#rijeka #croatia #hrvatska
#eazy #tehnikajesve

Objavljeno 07.06.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija