Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Glasovi koji nas miniraju ...

"Ja to ne mogu", "Nikada neću smršaviti", "Grozan/Grozna sam" ... Naši unutarnji glasovi, naše misli često nas pokušavaju minirati i često u tome uspijevaju.

Iako je struktura naše ličnosti relativno stabilna od sredine naših dvadesetih, ona je vrlo dinamična i katkada kao da se sastojimo od više osoba u sebi. Više podličnosti, više selfova .. svaka od tih osobica u nama ima svoj govor, svoja stajališta i katkada nas minira, a katkada nam pomaže da ustrajemo u onome što činimo.

Jeste li kada kad ste napravili nešto loše "čuli" glas koji je rekao "To je loše, ti si loša osoba" ... Ili ako trebate nešto reći pred mnoštvom ljudi, javlja se drugi glasić: "Što ako kažem nešto glupo?" .. evo meni se sada javlja glasić koji kaže "Što ako napišeš nešto glupo'", drugi glasić kaže "samo dobro razmisli o čemu pišeš". Treći kaže "opet tipfeler .. uvijek imaš gomilu tipflera" .. :)

Psiholozi su utvrdili najčešće vrste tih naših unutarnjih glasova, pod-ličnosti, osoba ili selfova .. svejedno kako ih zovemo. Svatko od nas ih ima nekoliko, često se javljaju uglas .. I da ne duljim i pilim s nekom teorijom, idemo vidjeti koji su to najčešći glasovi:

1. Kritičar

Često zvuči kao kritični roditelj i često vam se obraća u drugom licu ... npr. "Baš si slab karakter". Kritičar nam oduzima samopoštovanje, demoralizira nas, čini da se osjećamo posramljeni ili krivi. Kritičar se javlja i kad su drugi u pitanju .. "Što si ona misli?", "Ma on nema pojma".

2. Zabrinuti

Ovaj glas je lako prepoznati. Sve što govori je u formi "Što ako .. " (ili nešto slično). "Što ako se udebljam?", "Što ako neću izdržati?", "Što ako će mi se smijati'" .. Taj nas glas čini zabrinutim, tjeskobnim .. katkada može izazvati i pravi napad panike. Katada su te brige potpuno neosnovane i događaje kojeg predviđa malo vjerojatni.

3. Brižni

Taj glas prije svega brine o drugima i želi da budemo odgovorni za druge osobe. "Ne žalim ju povrijediti", "nepristojno je odbiti kolač u gostima". Brižni nas glas tjera da udovoljavamo drugima iako to znači da smo sami na gubitku.

4. Žrtva

"Jadan ja", "Zašto ne mogu biti normalna", "Nitko mi ne želi pomoći" .. Taj nas glas potpuno potkopava i ne dopušta nam promjenu.

5. Tužitelj

Glas tužitelja za sve okrivljuje okolinu. Ne dopuša da preuzmemo odgovornost za sebe i svoje pogreške. "Da nije ovoga posla, mogao bih skinuti kile", "Zbog muža kuham masnu hranu".

6. Pravilnik

Ovaj glas sve želi svesti pod pravila i pod kontrolu. "Moram vježbati svaki dan". "Ako pojedem kolač, moram odvježbati", "Izbjegavam svaku masnoću". Ako nešto nije uobličeno u pravila, neće uspjeti, smatra ovaj glasić i ne osjeća se dobro ako pravila nema. Zbog njega možemo biti iscrpljeni i postići kontraefekt.

7. Buntovnik

Ovo je glas koji nam govori da trebamo imato ono što želimo. Smatra da je pravilna prehrana i vježbanje gnjavaža.

8. Pesimist

Usredotočen je na loše stvari. "Ovo je dosadno", "Zdrava hrana nije ukusna", "Ja to neću izdržati". Pesimist sprečava da išta počnemo, a ako i počeno, da prekinemo s time.

9. Izgovor

Ovaj nas Excuse-Maker nastoji opravdati i dati nam dobar, racionalni izgovor za naše (ne)postupanje. Njegove riječi mogu se sažeti u formi "Da, ali .. ". "Da ali moj posao je naporan" .. Ili "Već sam danas zabrljao, pa onda ću i za večeru pojesti obilan obrok". Ovaj glas nije spreman za danas, "Sutra ću, danas ne stignem".

Eto to bi bili neki od najčešćih glasova .. ima ih još. Tu treba zamijetiti dvije stvari:

1. Svaki glas u umjerenoj i primjerenoj dozi je čak koristan. Korisno je biti malo buntovan, malo složiti neka pravila, biti malo kritičan ... ali često u našim glavama dominira jedan ili dva glasa, osobito kad nastojimo mijenjati sebe i svoj lifestyle.

2. Svaki od ovih glasova,na sreću ima glas koji trebamo i možemo probuditi kad ih osvijestimo. Kad se javi Pesimist, trebamo u sebi probuditi Optimista, kad se javi Kritičar, trebamo probuditi glas koji će nas prihvatiti i razumijeti.

Što s tim glasovima?

Za početak, najvažnije je utvrditi koji su glasovi koji su dominanti u našoj glavi. Slušajte, zapisujete situacije i glasove koji se javljaju .. i glasove koji se javljaju kao reakcija na njih. Neki s gornjeg popisa, neki koji gore nisu opisani. Kad identificirate "povjerenstvo" koje vam čini glasove, trebate probuditi i glas koji će im oponirati .. koji će biti vaš unutarnji Trener ili Coach.

Svaku od štetnih tvrnji treba i može se neutralizirati kontra-tvrdnjom. Ali o tome u nekom drugom postu.

Nadam se da je ova tema ok iako se striktno ne bavi niti prehranom, niti vježbanjem.

Žurim na produženi vikend

Pozdrav

 

Objavljeno 05.10.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija