Ovi kolačići su strukturom ispali totalno zanimljivo, najbolje bi ih mogla opisati kao nešto između keksića i brownieja. Rađeni su od zdravih sastojaka, bez pšeničnog brašna (dakle bezglutenski su), bez bijelog šećera i s masnoćama iz orašastih plodova i kokosovog ulja. Bogatog su okusa po čokoladi, a stvar je utoliko bolja ako ih još poškropite s malo otopljene tamne čokolade :)
Sastojci (za lim veličine 20x20 cm):
- 100 g kokosovog ulja
- 100 g lješnjaka
- 1 jaje
- 100 g kokosovog šećera
- 1 žlica kakaa
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
- 1 žlica (10 g) kikiriki maslaca
- 40 g rižinog brašna
- 75 g neslanog, neprženog kikirikija
- 70 g tamne čokolade (bar 80%)
- Lješnjaci ili kikiriki, za posip
Priprema:
- Lješnjake samljeti, a kikiriki sitno nasjeckati.
- U tavi otopiti kokosovo ulje, pa na njemu popržiti mljevene lješnjake, oko 3 minute na umjerenoj vatri (miješajući i pazeći da ne izgore). Ostaviti da se ohladi 15-tak minuta.
- Pećnicu ugrijati na 200°C. Pjenasto umutiti jaje sa šećerom i prstohvatom soli.
- Kad je postalo pjenasto, dodati kakao i cimet, te omekšani maslac od kikirikija. Dobro izmiksati, pa dodati rižino brašno, pržene lješnjake i sjeckani kikiriki. Sve dobro izmiješati kuhačom, pa prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje (veličine 20×20 cm).
- Poravnati površinu, pa peći oko 12-tak minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi do mlakog, pa pomoću s papira za pečenje prebacite na dasku. Uklonite papir, pa kolač narežite na manje kocke.
- Tamnu čokoladu otopite na pari, stavite u vrećicu (za zamrzavanje) kojoj ste odrezali mali vrhić da čokolada može teći u tankom mlazu, te njome prošarajte kolačiće koje ste prebacili na kuhinjsku rešetku (da se višak čokolade ocijedi). Povrh pospite s malo sjeckanih lješnjaka ili kikirikija.
Izvor: The Slice of FIT Life
Objavljeno 19.02.2018.
Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji4komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija