Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Prehrana za newbove 2. dio



Da nastavimo kao što sam obećao sa još par savjeta:


Savjet broj pet:

Unosite povrće u svakom obroku

E sad... znam da je ovo ponekad teško ispoštovati ( k vagu, ja prvi jedem povrće samo za ručak :p) ali činjenica je da se trebamo učiti što ćešće unositi povrće u organizam! Za to postoje brojni razlozi:  

 1. Kao što znamo povrće je vrlo važan izvor vitamina, minerala i antioxidanata ( neke studije čak napominju da su prirodni vitamini jedini koji se mogu iskoristiti, nasuprot sintetiziranima iz tableta!)  
 
2.Povrće je uz to i vrlo važan izvor vlakana koje nam poboljšavaju probavu! 
 
3. One koji skidaju kile veselit će činjenica da se jedenjem povrća troše kalorije! 

Znači povrće jedite u neograničenim količinama dok voće ograničite na 2-3 puta dnevno!



Savjet broj šest:


Ugljikohidrate unosite samo poslje aktivnosti

Napomena: ovaj savjet se odnosi samo na one koji žele smanjiti količinu mansog tkiva!

Ključ mršavljenja je smanjen unos ugljikohidrata (čitaj tjestenina, riža, krumpir, kruh i sl - nadam se da slatko ne moram napominjati ;)) Iako su zobene ugljikohidrati, one su najbolji izbor da ipak ujutro unesete nešto UH koji će vas držati kroz dan! U slučaju da nakon mjesec dana ne vidite rezultate izbacite i jutarnji obrok UH te ih nastavite konzumirati samo iza treninga! Ostali obroci u danu se trebaju sastojati od povrća, proteina i dobrih masnoća!


 E sad, zašto poslije treninga... poslije treninga možete unijeti čak i jednostavne UH (čitaj šećere) jer će ih tijelo iskoristiti za procese kao što su: popunjavanje zaliha glikogena, prenošenje aminokiselina u mišiće, i onemogućavanje daljnje produkcije lošeg hormona kortizola!


Savjet broj sedam:

Unosite masti

Prvo i osnovno, nisu sve masnoće loše! Masne kisleine su vrlo važne u našem organizmu stoga ih trebamo svakodnevno unositi! Masne kisleine djelimo na zasićene i ne zasićene! Balansiranim unosom obje vrste mansih kiselina možemo jako povoljno utjecati na zdravlje organizma pa čak i na mršavljenje (da iako čudno zvuči, istina je: unos masnoća može pomoći da se riješimo masnoća :D)

Masti koje smijete koristiti:
   
  1. Maslac (izbjegavajte bilo što peći na ulju, ako baš želite na nečemu, maslac je bolji izbor)
 
2. Orašasti plodovi su izvor dobrih masnih kiselina i najbolje ih je unijeti navečer uz recimo posni sir! 
 
3. Maslinovo ulje je dobro, ali samo ne obrađivano, znači, hladno prešano preliveno po salati, ili slično (znači ne ga grijati, peći na njemu ili slično)
 
4.Lanene sjemenke i laneno ulje ( izvor omega 3 masnih kiselina)

 

5. Riblje ulje - "što više, to bolje" ( u vezi ovoga pogledajte na članak o best buy suplementima)




Znači, držite se ovih izvora, a izbjegavajte termički obrađena (pržena) ulja, margarin, masnu hranu i slično!


Savjet broj osam:

Ostavite 10% za cheat

Sto postotno držanje plana prehrane nije nikad nužno za uspjeh! Štoviše, lakše vam je ne odustati, i progurati neke teške trenutke ( promjena načina života je teška, jako teška) kad si omogućite ponekad nekakv obrok s kojim ćete si na trenutak dati oduška! To može biti nekakav komad pizze vikendom (vikendi su obično najzahtjevniji za održati disciplinu), sladoled, ćevapi.. ma siguran sam da ćete se svi nečega sjetiti :D Ono što je važno je da to bude 10%, a ne više!! 




Znači računica bi išla ovako: 
Ako jedete 6 obroka dnevno, to je 42 obroka tjedno a 10% od 42 je 4 obroka!

4 obroka koja možete "varati" svaki tjedan, meni zvuči kao dobar kompromis ;)
 
Savjet broj devet:

Pripremajte hranu

Najteži dio uspjeha u prehrami je to što morate pratiti gore navedene savjete konstantno! Ne mogu naglasiti dovoljno koliko je priprema hrane važna da biste to postigli, stoga, neka vam to bude prioritet!

Sigurno da je lakše navečer naručiti nešto iz pizzerije nego ispeći ili skuhati pileća prsa i uz to pripremiti ukusnu salatu, ali morate shvatiti da će vas hrana koju jedete dovesti ili jedan korak bliže ili dva koraka dalje od cilja!

Priprema hrane će vam osigurati da jedete što trebate a ne da se nađate u situaciji da zbog gladi morate pojesti nešto što će vas udaljiti od cilja! Uostalom ako gladni otvorite frižider i nađete unutra samo zdravu hranu, nećete se najesti nečeg lošeg ;)


Savjet broj deset:

Neka bude jednostavno

Mnogi se brinu oko brojanja kalorija, postotcima unosa makronutrijenata i raznim drugim nepotrebnim stvarima! Ovaj članak sam napisao jer većina ljudi treba promjeniti neke osnovne stvari u svojoj prehrani, ništa fensi :P, držite se savjeta, napunite hladnjak sa povrćem, svježim sirom, jajima, mesom i drugim zdravim namirnicama, ubacite fizičku aktivnost i rezultati neće izostati ;)


Do idućeg puta ;)

Objavljeno 30.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji23komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji23komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija