Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Celulit - što je i zašto ga se tako teško riješiti




Ne postoji pojava toliko benigna i česta a opet toliko omržena kod pripadnica ženskog roda kao što je celulit. Poznato je da velika većina žena pati od ovog "stanja" koje skidanje na plaži pretvara u noćnu moru te na žalost bez obzira na stanje utreniranosti tjela i na to koliko ste kila izgubili prije ljetne sezone te problematične a tako male rupice ( koje variraju intenzitetom) na koži mnogim ženama izazivaju bore na licu. Znajući sve ovo odlučio sam napisati članak koji će barem malo objasniti celulit i zašto ga se tako teško (skoro nemoguće) riještiti iako ni znanost još nije sigurna oko nekih detalja stoga krenimo.
 
Što je celulit?
Celulit je zapravo potkožno masno tkivo koje je usljed različitih uzroka ( koje ćemo sad obraditi) prolazi kroz oslabljeno vezivno tkivo te se nakuplja u gustim kvržicama pod kožom.
 

Uzroci
Celulit je problem koji se javlja kod 80 -90% žena. Već iz ove rečenice može se uvidjeti da je to praktički u potpunosti problem ljepšeg spola a i time da se uzrok krije negdje u hormonalnoj razlici između spolova. U najvećoj mjeri na pojavu celulita uzrok ima povišena razina estrogena ( otudi i povezanost pojave sa uzimanjem kontacepsijskih pilula) no i drugih hormoni poput inzulina, katekolamina adrenalina i noradrenalina ( na čije razine izravno utječe životni stil i stres), tiroidnih hromona ( T3 I T4)  i prolaktina.
Od ostalih čimbenika treba izvdvojiti genetski faktor kao što su spol, rasa, distribucija potkožnog masnog tkiva te predispozicija na limfatičnu i cirkulatornu insuficijenciju.
Naravno i prehrana ima određen utjecaj jer je vezana uz prije navedene hormone i stanja.

E sad

Što možete učiniti?

Iako se navedeni uzroci mogu činiti poprilično kompleksni riješenja su relativno jednostavna iako ne uvjek lagana a na žalost ni konačna po celulit.
 
Važno je naglasiti da iako postoje pretile žene s jako malo celulita te mršavije s povećom količnom, razina potkožnog masnog tkiva naravno igra važnu ulogu, na kraju krajeva što manje masnoća imate, manje ih može proći u sloj ispod kože i tamo formirati celulit.
 
Osim gornjeg razloga za držanje potkožnog masnog tkiva na nižim razinama trebate znati da su određeni enzimi u potkožnom masnom tkivu  prekusrsori za konverziju estrogena koji je drugi bitan uzrok za pojavu celulita. Tu bi vam malo mogao pomoći rezervatol, supstanca koja se nalazi u crnom grožđu a ima i druge pozitivne beneficije na organizam.
 
Ok, sad kad smo riješili ono poprilično očito a to je povezanost masnog tkiva i celulita, idemo naći riješenje za normaliziranje ostatka hormonalne slike što će vam uz smanjenje celulita i dignuti cjelu razinu zdravlja i življenja na jednu novu razinu a to siguran sam nitko ne može odbiti.
 

1. Prehrana

Prehrana je vrlo bitan faktor kao što uvjek naglašavamo a ovdje se njen utjecaj najviše očituje kroz mehanizme kontroliranja inzulina i potkožnog masnog tkiva. Znači što se zdravije hranite, jedete vise povrća, voća i proteina a manje rafiniranih ugljikohidrata i popularnog junk fooda, manje provocirate inzulin, manje kalorija i masnoća unosite te samim time radite najbitnije stvari za kontroliranje težine i celulita ( sjetite se kako je masno tkivo precursor za estrogen), da ne spominjemo, održavate općenito bolju fizičku formu i zdravlje.

 

2. Inflamacija i cirkulacija

Kontroliranje upalnih procesa u tjelu se pokazalo kao dobar način za spriječavanje problema s cirkulacijom koja je  važan uzročnik celulita. Najbolji način da kontrolirate te upalne procese je svakodnevno unošenje većih doza omega 3 masnih kiselina. Treba li uopće spominjati da će vam povećan unos ovih masnih kiselina smanjiti šansu za srčane probleme, pomoći u mršavljenju, osteoporozi, artritisu, koncnectraciji i mnogim drugim stvarima pa čak i prevenitirati karcinom. Treba li vam vise razloga da uvrstite riblje ulje u prehranu?





3. Stres

Stres negativno utječe na raznoliku paletu procesa u organizmu, a da ne pričamo koliko bi nam životi bili bolji bez svakodnevnog stresa. Nije ni  čudo što se toliko spominje važnost oslobađanja od istoga zbog čega iako nije uvjek lako, defintivno se trebate potruditi kontolirati i ovu varijablu u jednažbi općeg zdravlja i optimalnog funkcioniranja ( i na psihološkoj i tjelesnoj razini). Već ubacivanjem opuštajućih aktivnosti kao što su šetnje, joga, meditacija ili pak samo nalaženjem hobija i malo onog vremena za sebe same možemo napraviti puno na ovom području. Riješite se stvari koje vam uzrokuju stres ( kojih možete) smanjite razine noradrenalina I adrenalina spriječite celulit i učinite si život i bedra ljepšima.



Zaključak

Za zaključak bi želio naglasiti da se na sveprisutne tretmane riješavanja celulita nisam obazirao zbog praktički nikakve učinke istih ( pogotovo ne dugotrajnije ) a o cjenama istih da ne pričamo.  Na kraju, kako rekoh na početku, celulita se skoro pa nemoguće riješiti i najvažnije je ne dopuštati tim malim rupicama da vam upropaštavaju ljeto ili dan općenito. Hranite se zdravo, izgledajte i osjećajte se dobro, opustite se, uživajte u životu te usput spriječite i smanjite celulit :)




 

Objavljeno 15.08.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija