Postoji jako puno verzija rižota, ona u koje se dodaje vino, temeljci i slično. No, ovaj je onaj u koji se dodaje voda i sve skupa funkcionira.
U pitanju je jedan lagani povrtni rižoto sa šafranom ako ste raspoloženi za bezmesni ručak ili vam treba samo ideja za jednostavno, ali efektno i ukusno predjelo. Evo kako ga pripremiti...
Sastojci
riža (najbolje ona arborio)
šafran
maslinovo ulje
tvrdi sir, parmezan ili slično
sol, papar
mrkva, grašak i(li) povrće po želji
Postupak
Ovo je recept u kojem nekako sve radim odokativno. Ovisno za koliko osoba kuham.
U tavu stavite malo maslinovog ulja da se zagrije. Na ulje dodajte rižu. Miješati na laganoj vatri dok riža ne upije ulje.
Dodati vodu prvi put i pustiti da se ukuha. Dodati nasjeckano povrće i šafran. Podliti vodom još dva puta dok riža ne bude mekana, najbolje miješajući cijelo vrijeme.
Dodati ribani sir (kupite uvijek neki tvrdi sir kao što je parmezan, ali u komadu, koji ste onda sami naribali), sol i papar.
Pustiti da se sve sjedini i poslužite toplo.
Ja ponekad uz to sve skupa napravim još i raskošnu salatu, pa mi u tom slučaju obrok nekako bude potpun.
Objavljeno 16.12.2018.