Kad smo bili klinci često smo jeli famozne žgance (palentu), bilo s vrhnjem ili mlijekom. Sjećam se kako nam je mama uvijek govorila kako su žganci dobri za probavu i želudac.
Danas, kad smo svi ipak odrasliji i dalje volimo pripremati žgance (obično kad nemamo ništa doma za jelo), ali kad si stariji odeš i na jednu novu razinu.
Možda svojim prijateljima ne poslužuješ žgance u metalnoj zdjelici (flashback na vrtić), ali postoji verzija 2.0 kad to jelo jednostavno pretvoriš u malo elegantnije popečke od palente.
Kažu svi koji su probali da je fino, a to kažem i ja... E i da, i u ovoj verziji funkcioniraju s malo vrhnja (smijeh).
Sastojci
150 g palente
1 glavice luka
1 žlica kokosovog ulja
1 jaje
himalajska sol
listići mente
Priprema
Na ulju u vrućoj tavici popržite luk. Pomiješajte prženi luk s prethodno skuhanom i vrućom palentom, jajetom i nasjeckanim listićima mente. Posolite i oblikujte rukama popečke te ih zapecite na tavi.
Objavljeno 02.12.2018.