Hm, kajgana od slanutka... Vjerujem da ste i vi sad skeptični, kao i ja kad sam čula za to prvi put. No, ne morate biti. Riječ je zapravo o prefinom obroku koji se brzo priprema s vrlo pristupačnim sastojcima, a koji možete konzumirati za doručak, ali i za večeru. Cijelu priču vodi hranjiv i ukusan slanutak, bogat vitaminima i mineralima...
Sastojci
malo maslinovog ulja
1 mladi luk
kuhani slanutak (oko pola limenke po porciji ili ako ste ga sami skuhali)
aquafaba (voda od kuhanja slanutka ili iz limenke)
manja paprika
sol, papar, kurkuma i još svašta po vašoj želji
Priprema
Nasjeckajte mladi luk i papriku. Slanutak u zdjelici zgnječite vilicom. Pripremite oko decilitar do decilitar i pol aquafabe.
U tavi ugrijte maslinovo ulje i na njemu malo popržite nasjeckani mladi luk. Dodajte papriku i pržite na laganoj vatri oko dvije minute da sve omekša.
Dodajte zgnječeni slanutak i sve začine; oko trećinu žličice kurkume, a ostalo neka bude po želji.
Miješajući pržite na srednjoj vatri, pa dolijte decilitar ili više aquafabe i promiješajte. Pustite da se sve sjedini dok voda ne ispari i stvori se kremasta tekstura koja zbog žute kurkume podsjeća na kajganu.
Ja to sve skupa uvijek poslužim uz neku mini sezonsku salatu, a nerijetko i na (tostiranoj) šniti proteinskog kruha.
Objavljeno 02.12.2018.