Zdrava, hranjiva i možete je poslužiti i pojesti u bilo koje doba dana - da, u pitanju je krem juha od graška, ali s malim twistom, točnije mrvicom curryja.
Ako ste pomislili da ju je možda teško pripremiti, prevarili ste se.
Baš naprotiv, vrlo je jednostavno i s njom ne možete pogriješiti jer topla krem juha je sve ono što nam treba po ovoj hladnoći, a i dobro će vas ugrijati iznutra. Pa, krenimo...
Sastojci
250 g zelenog graška
3 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice curryja
1/2 žličice svježeg đumbira
1 glavica crvenog luka
1 režanj češnjaka
100 ml zobenog vrhnja
60 ml kokosovog mlijeka
voda
Priprema
Narežite crveni luk na sitno, zgnječite češnjak. Grašak skuhajte u dosta slanoj vodi oko 5 minuta kako bi očuvao svoju boju. Ocijedite ga i isperite hladnom vodom, stavite ga na stranu.
Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte curry na vruće ulje da zamiriše, zatim sjeckani luk te posolite.
Pirjajte nekoliko minuta pa ubacite zgnječeni češnjak te još kratko pirjajte dok češnjak ne pusti svoj opojni miris. Dodajte 200 g graška (ostatak sačuvajte za dekoraciju) te pirjajte nekoliko minuta da se svi sastojci povežu.
Zatim, dodajte zobeno vrhnje i kokosovo mlijeko.
Prokuhajte ponovno nekoliko minuta, maknite s vatre i dodajte 1 žličice svježeg đumbira i izmiksajte juhu štapnim mikserom.
Posolite ako je potrebno. Ako vam juha čini pregusta, možete dodati vode ili još zobenog vrhnja ili kokosovog mlijeka.
Vratite izmiksanu juhu na vatru još nekoliko minuta pa u potpunosti uklonite.
Prije posluživanja pustite da malo odstoji kako bi se svi okusi proželi, a na kraju ubacite i preostala zrna graška kao dekoraciju i hrskavo iznenađenje.
Objavljeno 16.12.2018.