U našoj kući uvijek su svi voljeli bolonjez, a kroz godine se on servirao u sve lakšim i lakšim verzijama s obzirom na to da je moj želudac postajao sve osjetljiviji i osjetljiviji.
S klasične mesne kombinacije mljevenog mesa prešla sam samo na mljevenu puretinu, a odnedavno i povremeno na vege verziju u kojoj leća imitira meso.
Osim što je ovo odlična verzija za vegetarijance, mesojedi zapravo neće biti nimalo zakinuti jer je leća sama po sebi hranjiva i puna vlakna.
Pa, ako općenito volite inačice nekih jela, ova bi vam se mogla dopasti kao verzija za brzi i fini ručak neovisno o tome jeste li vege ili pak niste...
Sastojci
1 veća mrkva
1 šalica crvene leće
2 češnja češnjaka
jedno pakiranje sjeckane rajčice
150 ml crvenog vina
6 žlica maslinovog ulja
150 g korijena celera
1 glavica luka
1 žličica origana
himalajska sol
papar, ružmarin, malo šećera
Priprema
Očistite mrkvu i celer pa sve sitno nasjeckajte. Luk i češnjak također nasjeckajte. Zagrijati u posudi maslinovo ulje, dodajte luk.
Pirjajte dok ne omekša pa dodajte češnjak, potom dodajte povrće i leću. Neka se kratko zapeče uz stalno miješanje.
Zalijte s vinom, dodajte rajčicu i začine te na laganoj vatri kuhajte 10 do 15 minuta dok se leća ne skuha.
Poslužiti s tjesteninom i parmezanom. Ja obično uzmem bezglutenske pene.
Objavljeno 15.01.2019.