Vjerujemo da znate kako je heljda vrlo nutritivna namirnica.
Po sastavu zapravo nije žitarica te ne sadrži gluten tako da su recepti s heljdom ili u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima pogodni za osobe osjetljive na gluten.
Zato ćete se sigurno složiti i kako su pogačice od heljde nešto što se isplati napraviti i koristiti ih za zdrave fitness sendviče. Moji ukućani su, malo je reći, bili oduševljeni...
Sastojci
250 g heljdinog brašna
1 jaje
2 manje šalice jogurta (one za kavu)
100 g posnog sira
2 čajne žličice praška za pecivo
1 žličica himalajske soli
malo origana
malo ulja
Priprema
Pomiješajte suhe sastojke. Vodite računa da smjesa ona bude ravnomjerna. Zatim, smjesi dodajte jaje i jogurt.
Sve još jednom dobro izmiješajte i dodajte ulje.
U međuvremenu uključite pećnicu na 200°C.
Kada je smjesa homogena, dodajte joj i sir te malo origana.
Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) i stavljajte ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite 10-20 minuta. Ovisno o pećnici, pripazite da ne zagore.
Objavljeno 31.03.2019.