Losos je uvijek redoviti gost mog jelovnika jer je prije svega izuzetno zdrava namirnica, a i beskrajno volim njegov okus.
Naime, bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima, a danas ga stvarno možete vrlo lako i pristupačno nabaviti, a podložan je raznim gastro varijacijama.
Ovo je jedna od njih, odnosno kako ga ja često volim pripremati kada mi roditelji vikendom dođu na neku raniju večeru i čašu vina. Svi volimo da je aromatičan...
Sastojci
4 filea lososa
3 žlice maslinovog ulja
100 g meda
3 žlice soja sosa
2 žlice limunovog soka
1 cijeli limun
1 žličica mljevene slatke paprike
3 režnja češnjaka
sol
papar
Priprema
Prvo pomiješajte u posudici umak od soje, med, limunov sok i papriku. Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja i nježno stavite filee lososa, i to kožom prema dole. Posolite ih i popaprite te pecite jedno 5-6 minuta.
Kada ustanovite da su poprimili zlatnu boju, sve ih redom oprezno preokrenite i dodajte preostalu žlicu ulja. Ubacite usitnjeni češnjak i pecite još minuticu.
Izvadite filee lososa na tanjure, a u preostali umak dodajte smjesu iz posudice koju ste prvo napravili, a onda i kriškice limuna.
Kad se umak reducira za trećinu, maknite s vatre i prelijte fillee.
Ja obično uz tako pripremljen losos poslužim još neku bogatu i šarenu salatu i ono uvijek neizostavno, fino vino. Tek mi je to onda to.
Objavljeno 21.11.2018.