Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane i rukovoditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku u KBC-u Zagreb
Masnoća nije neprijatelj: ona je nužan dio zdrave prehrane
- Margarin je namirnica koja osigurava kvalitetan unos masnoće
Ljudska prehrana i njezin utjecaj na zdravlje vrlo su složeni procesi u kojima je još puno nepoznanica. Iz neznanja se rađa strah, a kada se tome pridoda propaganda raznih interesnih skupina, nije rijetkost da neke namirnice, pa čak i cijele skupine namirnica, sasvim nezasluženo dođu na loš glas. Takav je slučaj posljednjih godina s masnoćama.
Iako nije sporno da s masnoćama dolazi popriličan broj kalorija, to nipošto ne znači da ih treba izbjegavati. Dapače, određeni unos masnoća - a većina stručnjaka savjetuje do 30 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija – upravo je nužna za normalno funkcioniranje organizma. Uz to, masnoće hrani daju bolji okus, strukturu i aromu, poboljšavajući njena organoleptička svojstva.
Brojne su pozitivne posljedice umjerenog konzumiranja odabranih masnoća. Evo samo nekoliko:
• omogućuju tijelu transportirati i apsorbirati vitamine topive u mastima – A, D, E i K
• sastavni su dijelovi svih staničnih membrana
• služe kao izvor energije
• izvor su esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može samo sintetizirati te ih mora dobiti putem hrane
U stručnoj literaturi masnoće se dijele na zasićene i nezasićene, dok se nezasićene dodatno dijele na jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene. Konkretne namirnice u pravilu sadrže mješavinu masnih kiselina, pa se u popularnoj literaturi pojednostavljeno dijele na „dobre“ i „loše“, ovisno o vrstama masnih kiselina koje prevladavaju u njihovu sastavu.
Odrasla osoba bi trebala čak 30 posto dnevnog unosa energije osigurati masnoćama, 45-55 posto ugljikohidratima, a 15-25 posto proteinima da bi se zadovoljile sve energetske i nutritivne potrebe.
Margarin ne sadrži kolesterol i sadrži zdrave masnoće
Prednost se u prehrani daje nezasićenim masnim kiselinama, koje pronalazimo u maslinovom, bučinom, suncokretovom, ulju uljane repice i dr. Margarinski namazi, koji se proizvode od biljnih ulja, također pripadaju ovoj skupini masnoća, a njihova je dodatna prednost što ne sadrže kolesterol te stoga nisu opasni po zdravlje srca i krvožilnog sustava. S obzirom da istovremeno sadrži zdrave i poželjne masnoće, kao i vitamine A,D i E, margarin je svakako jedna od poželjih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos i pozitivnu energiju u svako doba dana.
Objavljeno 04.12.2014.