Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Masnoća nije neprijatelj: ona je nužan dio zdrave prehrane

Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane i rukovoditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku u KBC-u Zagreb 

Masnoća nije neprijatelj: ona je nužan dio zdrave prehrane

  • Margarin je namirnica koja osigurava kvalitetan unos masnoće

 

Ljudska prehrana i njezin utjecaj na zdravlje vrlo su složeni procesi u kojima je još puno nepoznanica. Iz neznanja se rađa strah, a kada se tome pridoda propaganda raznih interesnih skupina, nije rijetkost da neke namirnice, pa čak i cijele skupine namirnica, sasvim nezasluženo dođu na loš glas. Takav je slučaj posljednjih godina s masnoćama.

Iako nije sporno da s masnoćama dolazi popriličan broj kalorija, to nipošto ne znači da ih treba izbjegavati. Dapače, određeni unos masnoća - a većina stručnjaka savjetuje do 30 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija – upravo je nužna za normalno funkcioniranje organizma. Uz to, masnoće hrani daju bolji okus, strukturu i aromu, poboljšavajući njena organoleptička svojstva.

Brojne su pozitivne posljedice umjerenog konzumiranja odabranih masnoća. Evo samo nekoliko:

• omogućuju tijelu transportirati i apsorbirati vitamine topive u mastima – A, D, E i K
• sastavni su dijelovi svih staničnih membrana
• služe kao izvor energije
• izvor su esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može samo sintetizirati te ih mora dobiti putem hrane

U stručnoj literaturi masnoće se dijele na zasićene i nezasićene, dok se nezasićene dodatno dijele na jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene. Konkretne namirnice u pravilu sadrže mješavinu masnih kiselina, pa se u popularnoj literaturi pojednostavljeno dijele na „dobre“ i „loše“, ovisno o vrstama masnih kiselina koje prevladavaju u njihovu sastavu.

Odrasla osoba bi trebala čak 30 posto dnevnog unosa energije osigurati masnoćama, 45-55 posto ugljikohidratima, a 15-25 posto proteinima da bi se zadovoljile sve energetske i nutritivne potrebe.

 

Margarin ne sadrži kolesterol i sadrži zdrave masnoće

Prednost se u prehrani daje nezasićenim masnim kiselinama, koje pronalazimo u maslinovom, bučinom, suncokretovom, ulju uljane repice i dr. Margarinski namazi, koji se proizvode od biljnih ulja, također pripadaju ovoj skupini masnoća, a njihova je dodatna prednost što ne sadrže kolesterol te stoga nisu opasni po zdravlje srca i krvožilnog sustava. S obzirom da istovremeno sadrži zdrave i poželjne masnoće, kao i vitamine A,D i E, margarin je svakako jedna od poželjih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos i pozitivnu energiju u svako doba dana.

 

Objavljeno 04.12.2014.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji75komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji75komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija