Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koji protein birati s obzirom na čistoću? (koncentrat / izolat / hidrolizat)

Danas cu pisati o suplementu koji je napravio najvecu ekspanziju u svim krugovima sporta, ne samo fitness-a. Govorim o whey proteinu.

Što je zapravo whey protein?

Prilikom proizvodnje sira, razdvajaju se dvije glavne komponente mlijeka na: sirutku (kruti dio) i whey (tekuci dio). Tekuci dio sadrži
veci dio proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. No, što je to whey protein kao suplement?

Kada govorimo o whey-u kao suplementu, govorimo o kompleksnom proteinu koji se sastoji od manjih frakcija kao što su beta-laktoglubin, imunoglobulini
(igGs) itd. Svaka ta frakcija koja se nalazi u whey-u, ima vlastita biološka svojstva i uloge.

Zbog svog odlicnog aminokiselinskog profila i lakoci absorpcije, postao je najpopularniji suplement u fitness industriji ikada. Dokazano je da korištenjem
whey proteina poboljšavamo vlastitu proteinsku sintezu, pomaže kod redukcije masnog tkiva, podiže imunitet, utjece na inzulinsku osjetljivost i može smanjiti
apetit. Prema novijim istraživanjima navodno pomaže i kod redukciji stresa i kontroli zlocestog kortizola. Takoder, bitno je spomenuti njegovu sposobnost
podizanja razine glutationa, koji je iznimno bitan za naš imunološki sustav i jedan od (ako ne i najvažnijih) antioksidanata koje možemo naci u tijelu.

Zvuci stvarno carobno, zar ne? :)

Whey protein se nalazi u 3 glavne forme: koncentrat, izolat i hidrolizat. Koja je razlika?

KONCENTRAT
Prva generacija whey proteina je sadržavala nekih 30-40% proteina i velike kolicine laktoze, masnoca. Moderni koncentrati sada sadrže imzedu 70-80% proteina
sa smanjenim udjelom laktoze i masnoca. Istina je da koncentrat sadrži manju kolicinu proteina od izolata na samu gramažu proizvoda, no dobar koncentrat ce sadržavati
razne druge možda nekome korisne dodatke kao npr. CLA.

IZOLAT
Izolati sadrže cak 90-96% proteina. Procesiranje whey proteina kako bi se smanjio udjel laktoze, masti itd. bez gubljenja njeogve biološke aktivnosti je iznimno osjetljiv
proces. Sadrži vecu kolicinu proteina od koncentrata na samu gramažu proizvoda. Bitno je napomenuti da se svi proteini razgraduju na manje lance aminokiselina, izolat je
vec djelomicno razbijen na manje lance.

HIDROLIZATI
Oko ovog je bila posebna ludnica kada je ova varijanta izašla na tržište. Hidrolizat je zapravo dodatno "razbijanje" aminokiselina na aminokiseline i peptide raznih duljina.
Zbog njegovog stupnja "razgradenosti", brže se probavlja. Hidrolizat može sadržavati do 98% proteina.

Šta da radim? Koji da uzmem?

Buduci da se svaki protein slama na manje aminokiselinske i peptidne lance, osobno mislim da upotreba izolata ili hidrolizata nema neku preveliku prednos od današnjih koncentrata.

Protein izaberite prema svojim ciljevima i mogucnostima. Npr. osobe koje ne podnose dobro laktozu bi ipak mogli naginjati izolatu ili hidrolizatu. S druge strane, buduci da izolati
i hidrolizati prolaze kroz dodatne procese filtriranja i mikrofiltriranja gube neka svojstva koju promicu podizanje imuniteta i zdravlja, a i cijena je paprena. :)

Moja presuda?

Ukoliko niste laktointolerantni i nemate apsurdne kolicine novaca, predlažem da svoje novce sacuvate i uložite u nešto drugo i nabavite koncentrat koji sadrži 80% proteina.
Poboljšat cete vlastitu proteinsku sintezu pomocu njega (a 90% proteinskog unosa treba biti iz krute hrane), podici imunitet i usput unjeti dobar izvor proteina sa visokom
biološkom vrijednošcu.

Sretno! :)

Objavljeno 25.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija