Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koje proteine jesti prije spavanja i zašto?

Postoji vec toliko napisanih clanaka o kazeinu, tako da vec vrapci na grani znaju da je to najpopularniji "oblik" proteina koji se uzima kao suplement ili iz hrane prije spavanja. Posni sir kao da nema dovoljno hvale na svakom forumu i svatko, od babice na placu do predsjednika države zna da treba jesti posni sir.

Razlog zašto ga svi jedu tako pobožno navecer jest zato što su negdje naculi da je to dobro.

Zašto je to tako?

Kazein je mlijecni protein koji tvori 80% proteina mlijeka dobivenog od krave. Iznimno je bogat aminokiselinama i to esencijalnim koje su odgovorne za mišicnu sintezu.
Cesto se spominje njegova razgradivost, odnosno spora razgradivost. Razlog tome je taj jer se konzumacijom kazeina stvara vrsta cepa u želucu koji usporava proces želucanog
pražnjenja i samim time potrebno je više vremena za probavu i u isto vrijeme produljuje vrijeme otpuštanja i apsorpcije aminokiselina u krvotoku.

Mala napomena, najbolji oblik kazeina u suplementaciji je micelarni kazein, zbog toga što se upravo zbog kazeinskih micela omogucuje sporo i mirno otpuštanje aminokiselina u tanko crijevo, odnosno u sami krvotok.

Tako da ako želite koristiti suplementaciju, predlažem da izaberete onaj sa najvecim udjelom micelarnog kazeina.

Sada kada smo sve malo ponovili, vrijeme je da osim posnog sira i suplementacija predložimo još neke opcije i kombinacije! :)

Bez obzira na vaš cilj (redukcija masnog tkiva ili povecanje mišicne mase) uvijek je dobro u zadnjem obroku u danu osim proteina ubaciti i malo masnih kiselina.

Predlažem sljedece kombinacije:

1. Posni sir s maslacom od kikirikija
O posnom siru (kazeinu) smo vec sve rekli. ;) Dodavanjem 1 cajne žlice maslaca od kikirikija, produljit cemo dodatno vrijeme razgradnje, unijeti dobre masti i popraviti
okus dosadnome posnom siru.

2. Losos sa salatom.
Odlican obrok prije spavanja jer je bogat proteinima i sadrži zdrave omega masne kiseline. Veliki broj ljudi ima premali unos omega masnih kiselina koje doprinose opcem poboljšanju zdravlja. Salata ce nam omoguciti dobar unos vlakana i time ubrzati metabolizam!

3. Tuna u maslinovom ulju
Bogata proteinima i zdravim mastim a prednost je ako koristite komade iz konzerve, vrijeme pripreme je 2 sekunde :)

4. Grcki jogurt s lanenim uljem
Isto kao i posni sir, bogat je proteinima i natovaren kalcijem. Teško je naci dobar kod nas, ali tko se potrudi naci ce. ;) Ubacite žlicicu lanenog ulja i imate obrok bogat proteinima, vlaknima i omega masnim kiselinama.

5. Bjelanjci s posnim sirom i rikolom
Na tavici pripremite "omlet" od bjeanjaka i pred sam kraj ubacite malo posnog sira i rikole. Kada su jaja gotova, uzmite žlicu maslinovog ulja i polijte po jajima.
Može li bolje? ;)

Ako koristite kazein iz suplementacije, predlažem da ubacite žlicu kokosovog ulja u vaš shake prije spavanja, jer je vecina kazeinskih shakeova siromašno mastima, a ubacivanjem
žlice kokosovog ulja unijeti cete dobre masti.

Objavljeno 26.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija