Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Caveman/Paleo/Stone Age dijeta - jedi kao pračovjek i budi FIT

Civilizacijski uspon i napredak utjecao je na sve aspekte ljudskog života. Nutricionizam na svakodnevnoj bazi ima nova otkrića unutar sfere zdrave prehrane. Neki znanstvenici tvrde da je dovoljno početi jesti kao naši preci iz pećine. Čekajte! Prije nego što pobjegnete misleći da ćete morat trčat uokolo sa kopljem u ruci i ubijati vlastiti ručak, dopustite da vam objasnim o čemu se radi. Caveman/Paleo dijeta bazira se na ideji da se hranimo kao i naši preci prije nekih 10 000 godina. Ono što smo mogli uloviti i prikupiti iz prirode.(divljač, bilje)

No zašto bi se vratili takvom načinu ishrane uz današnju lepezu hrane i prehrambenih proizvoda? Znanstvenici smatraju da smo programirani na gentskoj bazi za to. Na biološkoj bazi nam najviše odgovara, nutrijenti su pravilno raspoređeni, unaprijeđuju zdravlje i imunološki sustav te smanjuje mogućnost kroničnih bolesti. Također, klinička ispitivanja pokazuju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižuje krvni tlak, smanjuje inflamacije u tijelu, pomaže sa gubitkom težine i ima pozitivne dermatološke učinke (smanjuje akne)

Jedan od autora i najvećih zagovornika jest dr. Loren Cordain, ujedno i profesor na Colorado State Universityu. Ovim načinom prehrane bi trebali jesti samo ono što je naš predak mogao uloviti ili iskoristiti iz prirode. Znači meso, ribu, bilje, određeno povrće, voće, bobice itd. Na Caveman dijeti bi također trebalo izbjegavati začine (sol, papar, Vegeta itd.) a od tekućine se također unosi samo voda ili zeleni čaj (po mogućnosti organskog podrijetla)

Iz prehrane su izbačeni svi mliječni proizvodi, šećeri, krumpiri, ulja odnosno sve što koristimo u kuhinji nakon razvirka agrikulture. Vi koji volite slatko ste vjerojatno već pobjegli misleći da nemožete ništa slatko unijeti u sebe. Med je sladak, zar ne? I u prirodi se nalazi u stanju u kojem ga i konzumiramo (manje vise). Naravno njegov unos ipak treba ograničiti. Postoje više i manje fleksibilne verzije ove dijete, u više fleksibilnima se dopušta npr. upotreba maslinovog ulja ili lanenog ulja.

Raščlanimo malo ovaj način ishrane da vidimo što dobijemo. Imamo prehranu bogatu proteinima dobivenih iz mesa, vlakna i proteine iz bilja koji reguliraju razinu šećera u krvi te istodobno smanjuju mogućnost nastanka dijabetesa (tip 2). Dobra stvar je što na Caveman dijeti nemorate biti cijelo vrijeme, dovoljno je već 80% vremena, uz naravno fizičku aktivnost. Jer naši su preci imali aktivan svakodnevni dnevni život koji su provodili u lovu, sakupljanju ili bijegu od predatora. Srećom, mi to u današnje vrijeme možemo izbjeći i već vožnja biciklom će poslužiti.

Kao i uvijek, postoje kontroverze oko ove dijete, zbog argumenata oko pozitvnih učinaka koje imaju mliječni proizvodi, žitarice i ostalo "zabranjeno voće" Caveman dijete!

Općenito gledajući, dijeta izgleda poprilično zanimljivo i ukoliko smatrate da je ovo način prehrane koji vama odgovara i odlučili ste se okušati u njoj, svakako bih preporučio dodatnu suplementaciju, naročito vitaminima i mineralima (vitamin D i kalcij pogotovo).

Objavljeno 14.05.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija