Možda bi najbolje bilo prvo razjasniti što je shakshuka , jer naziv asocira na nešto komplicirano, dok je ustvari realizacija recepta prilično brza i jednostavna.
Dakle, shakshuka jelo izraelskog podrijetla (iako popularno diljem zemlja Mediterana) koje se tradicionalno radi u crvenom sosu, začinjeno kimom, crvenom paprikom, kajenskim paprom, češnjakom i sličnim začinima, a krase ga tzv jaja na oko na samom vrhu.
Inačica ima milijun, ja sam radila nekoliko puta verziju sa patlidžanom, paprikom i rajčicama, ali ovoga puta zaželila sam se zelenog i napravila verziju sa porilukom i baby špinatom i blitvom, inspirirana Ottoleghijevom kuharicom.
Meni je odličan izbor za neki lagani i brzinski doručak uz tostirani kruh.
Sastojci za 2 osobe
2 poriluka srednje veličine
2 režnja češnjaka
100 g mix-a baby špinata (ili običnog) / blitve - onoga što imate u tom trenutku kod kuće
3-4 jaja, ovisno o tavi koju koristite
Himalajska sol
papar
1 žličica za'atar začina
po želji dodati i malo sušenog kopra ili svježeg vlasca
nekoliko kockica kozjeg feta sira
maslinovo ulje
Poriluk nasjeckati na kolutiće, a češnjak na sitne komadiće.
Malo ih zapeći na zagrijanoj tavi u kojoj se prethodno ulije nekoliko žlica maslinovog ulja.
Zaprižiti otprilike 5 minuta da poriluk i češnjak omekšaju, a u međuvremenu dodati i začine.
Dodati 180 ml vode i kuhati oko 5 minuta kako bi voda isparila.
Nasjeckanu i očišćenu zelenjavu umiješati u poriluk i češnjak i kuhati dodatnih 3-5 minuta da povrće omekša i voda skoro sva ispari do kraja.
Napraviti male udubine za jaja. U svakoj razbiti po jedno, posoliti, pobacati kockice feta sira okolo i poklopiti na 4-5 minuta kako bi se jaja skuhala, a žumanjak ostao fin i mekan.
Poslužiti odmah, uz malo posipanog vlasca ili peršina na vrhu.
Objavljeno 25.01.2020.