Drugi veganski recept za keksiće stiže u obliku crinkle kukisa iliti raspucanca koje sam napravila sa svim i svačim! :D
Aromatični su, finog mirisa i okusa, hrskave korice, a mekani unutra.
Tahini, limun i pire od jabuka se odlično slažu!
Inače su svima poznati u čoko varijanti, ali mogu vam reći da su ovi itekako dostojni original verzije.
Sastojci za 15-ak keksa
100 ml suncokretovog ulja
150 g pire-a od jabuke
50 g tahini paste
150 g pirovog brašna
100 g bademovog brašna
1 vrećica praška za pecivo
50 g svijetlog Muscovado šećera
50 g stevia šećera
korica jednog limuna
žličica cimeta
Šećer u prahu za valjanje kuglica
Koristeći pjenjaču, ručno istući pire od jabuka, ulje i tahini pastu.
Dodati šećere i ponovo istući, zatim brašno, limunovu koricu, prašak i cimet postepeno dodavati i miješati.
Smjesu staviti u frižider na hlađenje preko noći ili na nekoliko sati, zatim koristeći vadilicu za sladoled, vaditi jednaku količinu smjese, rukama uobličiti kuglice koje se valjaju u šećer u prahu.
Kuglice staviti na pleh obložen masnim papirom i peći na 190C stupnjeva otprilike 12 minuta.
Gotove keksiće malo ostaviti na plehu, zatim prebaciti na rešetku na hlađenje.
To je to!
Objavljeno 30.12.2019.