Suhi keksići idealni za umakanje u kavu ili desertno vino, traju danima.
Vjerujem da su već svima poznati ovi talijanski tvrdi keksi sa bademima, moji su okusom obogaćenim rumom i narančinom koricom.
Priprema nije uopće teška, samo postupak pečenja malo potraje.
Sastojci
250 g pirovog brašna
12 g praška za pecivo
100 g stevie
2 jaja
korica jedne naranče
3 velike žlice ruma
100 g badema
prstohvat soli
Bademe nasjeckati na grubo.
Jaja istući pjenjačom sa steviom, rumom, soli i narančinom koricom.
Dodati brašno i prašak, promiješati žlicom i zatim rukom umijesiti homogeno tijesto.
Prebaciti tijesto na pobrašnjelu podlogu, zgnječiti rukama kuglu i u sredinu staviti sjeckane bademe.
Saviti desnu stranu tijesta prema sredini, zatim lijevu i onda donju stranu i tako mijesiti tijesto kako bi se bademi ravnomjerno raspodijelili.
Odvojiti u dva dijela, izrolati tijesto u obliku salame i prebaciti na pleh obložen masnim papirom.
Isto učiniti i s drugim komadom tijesta.
Ne pritiskati vrh "salame".
Peći tijesto na 180C otprilike 20-ak minuta.
Izvaditi duguljasto tijesto i ostaviti minutu-dvije, zatim prerezati oštrim nožem "trakice" debljine 1,5 cm ukoso i polegnuti bočno.
U prvoj turi, tijesto bi trebalo biti fino pečeno i mekano unutra, nikako ljepljivo.
Peći, odnosno sušiti negdje između 160-170C stupnjeva još 7-10 minuta, ovisno o pećnici, sa svake strane kako bi se stvorila fina korica i kako bi se tijesto prosušilo.
Ohlađene keksiće čuvati u zatvorenoj zdjeli i umakati u omiljeno piće.
Objavljeno 27.02.2020.